Полипи в носа: опасни ли са и какво ги предизвиква

Честата хрема и хъркането може да се дължат на полипи в носа. Те са доброкачествени образувания, но рецидивират

При т.нар. носна полипоза лигавицата задебелява, полипите се израждат на кисти, които пък се възпаляват от бактериалната флора в носа. Получават се гроздовидни образувания със сивкавочервен цвят, които запълват носните кухини и затрудняват дишането. Запушват отворите на синусите и причиняват хроничен синузит. Предизвикват хъркане и сънна апнеа, а това води до сериозни дихателни и сърдечни проблеми,

По тези причини полипите трябва да се отстраняват и пациентите да се лекуват медикаментозно, обяснява в едно от последните си интервюта проф. д-р Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло.

Отстраняването става с операция, а лечението е противоалергично и противобактериално. То трябва да бъде достатъчно продължително, защото носните полипи проявяват склонност да повтарят.

Проф. д-р Георги Едрев

През последните две десетилетия лечението на полипите значително се подобри, като се въведоха ендоскопичен оперативен контрол и специално конструирани инструменти.

След безкръвната операция и медикаментозното лечение трябва често да се правят контролни прегледи с ендоскопия на носа. И най-малката полипозна тъкан, която се установи, се премахва. По този начин пациентите се предпазват от големи операции, които често изискват и обща анестезия.

В началото полипите не са болезнени и са невидими. Човек обаче трябва да отиде при специалист, ако има няколко от най-честите симптоми за наличието им. Това са запушване на носа, хъркане по време на сън, сухота в гърлото, продължителни хреми, сутрешно главоболие в областта на челото, между очите или под скулите. Много характерна е частична или пълна загуба на обоняние. При напредване на заболяването се получават и външни носни деформации, защото полипите много нарастват.

Източник: 24 часа

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар