Зеленият сертификат за антитела ще отпадне

Мнозина българи все още си правят тест за антитела, защото вярват, че са прекарали заразата без симптоми


След като се установи това, ще получат сертификат поне за 3 месеца. Цените на такива тестове варират от 20 до 60 лева в различните лаборатории.

Много от тестовете обаче се оказват отрицателни, защото или човекът не е преболедувал заразата, или защото е минало много време и антителата са спаднали под изискваните поне 150 BAU/ml.

Според имунолози антителата се задържат средно между 6 и 8 месеца. Смята се, че през този период има защита срещу повторна инфекция с коронавируса.

Мярката 150 BAU/ml е избрана така, че изискваните за издаване на сертификат антителата да са поне 10 пъти над минималната референтна стойност по стандарта на Световната здравна организация.

Доколко човек е защитен от зарази много по-точна представа дава оценката на т.нар. клетъчен имунитет

Той обаче се установява с много по-сложно изследване от това за наличието или отсъствието на антитела.

Имунолозите съветват хората, които имат под 150 BAU/ml, да се ваксинират, дори да са сигурни, че са преболедували ковид. Разумно е при такъв резултат, дори да са имунизирани, да си сложат бустерна доза ваксина, защото поради някакви причини имунитетът е намалял.

В първата група са тези, които са си купили от аптеката антигенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с него.

Втората група са хората, които са били в тежко състояние, веднага са приети в болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и имат антитела.

Третата група са тези, при които срещата с вируса е протекла асимптомно, но имат антитела.

Тестът може да се направи в лаборатория, която е интегрирана с Националната здравноинформационна система. За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела трябва да е направено след 11 ноември 2021 г. Удостоверението е валидно 90 дни.

Без сертификат

Ако сте над 18 години, в България не ви е нужен никакъв сертификат или тест, за да влезете в хранителен магазин, аптека, банка, офиси на телекомуникационни компании, до институции, органи на държавната администрация, в обществен транспорт.

Със сертификат

Трябва да имате сертификат или тест, за да посетите мол, голям търговски обект (над 300 кв. м и ако не е хранителен), кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, събори, фестивали, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, спа центрове, езикови центрове, организирани екскурзии.

Т.нар. зелен сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат. Той съдържа QR код и информация на езика на съответната държава, в която е издаден, и на английски.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар