Установено бе, че бременна жена носи бебе в черния дроб

Причината още не е установена

В световната практика са документирани едва около 40 такива случая.

Д-р Майкъл Нарви, който работи в болница в канадската провинция Манитоба, сподели необичайна пациентска история.

Жена отишла при лекарите, оплаквайки се от неправилен менструален цикъл: на фона на 49-дневно забавяне тя започна да кърви, което продължило две седмици. Ултразвукът установил, че е бременна, но плодът се развива в черния й дроб. Това е уникален вариант на извънматочна бременност.

„Преди този инцидент мислех, че съм видял всичко“, казва Майкъл Нарви, а негов колега от Индия му отговаря. Д-р Каран Радж даде пример от практиката си: Той случайно наблюдавал 27-годишна жена с 23-седмичен плод в десния лоб на черния дроб.
Извънматочната бременност се счита за усложнение: прикрепването на оплодената яйцеклетка се случва извън маточната кухина, но други органи не са готови за такова натоварване. Най-често майката развива вътрешно кървене, а детето, с редки изключения, не е жизнеспособно. Без навременна намеса извънматочната бременност може да бъде дори фатална.

Извънматочната бременност се среща при приблизително 1-4% от всички бременности. В 98% от случаите плодът започва да се образува във фалопиевата тръба, а други 2% се появяват в яйчниците, шийката на матката или в коремната кухина. От 1952 до 2020 г. има 41 примера за чернодробна бременност и подобно развитие на събитията се счита за особено опасно: смъртността е 5-7 пъти по-висока, отколкото при тръбна извънматочна бременност. Черният дроб е структура с голям брой съдове, така че всяко налягане води до масивно вътрешно кървене.

Причината, поради която зиготата се имплантира в черния дроб, вместо в маточната кухина, не е установена, но общите фактори, които повишават риска от извънматочна бременност, са известни на лекарите. Те включват възпалителни заболявания на таза, употреба на вътрематочни устройства, хирургия на тръбите и дори тютюнопушене.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар