Мъжете предпочитат брюнетка за съпруга и блондинка за любовница

Според психолозите тъмнокосите жени изсветляват косите си, за да се откроят на общия фон


Звучи изненадващо, но само докато не се обърнем към данните от световната статистика.

Естествените блондинки са само 10% в света. Те определено имат по-големи шансове да изпъкнат сред доминиращата „черна маса“. Другият мотив брюнетка или кестенява дама да стане блондинка, я застига в преломни моменти от живота, а най-често след болезнена раздяла или развод. Кардинално новият имидж вселява вяра в грандиозни промени към по-добро. Защото цветът е неотменна част от нашата личност и когато го променим, дълбоко в душата си се надяваме да станем други. Разбира се, в повечето случаи решението да тръгнем срещу гените и природата, е продиктувано от стремежа ни да се харесаме на мъжете…

Подсъзнателен избор

Много жени са убедени, че силният пол предпочита блондинките. Но няма нито едно доказателство, че брюнетките или червенокосите са по-малко привлекателни. Еволюционните психолози обаче се досещат откъде се е появил този разпространен мит. Според наблюденията им на подсъзнателно ниво светлите коси се асоциират при мъжете с младостта. А женската младост е сигнал за потенциалните кандидати, че дамата е способна да зачене и износи дете.

Логическата верига продължава с това, че с възрастта при повечето блондинки косите потъмняват. И колкото и да са разсеяни, мъжете са забелязали тази тенденция. В областите със студен климат, където възрастта на жената се скрива от дрехите, цветът на косите служи като своеобразен пътеводен ориентир за кавалера. Разбира се, цял комплекс различни параметри, като например пълните устни, гъстата коса, чистата кожа, пищната гръд и обемните бедра, също свидетелстват за фертилността на дамата. Но младостта коригира категорично тази заблуда. Мъжете, които инстинктивно предпочитат светлокоси (и съответно млади) избраници, имат повече деца, отколкото ценителите на балзаковската възраст. В резултат се ражда колективният мит, че русите жени са по-плодовити. Той
е подхванат и от народната мълва, която обича да украсява фактите. И така се появява известната формула „Джентълмените предпочитат блондинки“.

Житейската истина

Но самите представители на силния пол не смятат така.

Изследователите подхождат към изучаването на въпроса творчески, но прецизно. За да уточнят предпочитанията на мъжете, те организират цял маскарад и канят професионален стилист. Една и съща девойка е изпратена на обиколка по нощните клубове в три различни образа. В рейтинга на популярност на първо място се оказва блондинката, на второ – брюнетката, на трето – рижата фурия.

По-късно учените карат мъжете, проявили интерес към госпожицата, да оценят по снимки всеки от нейните образи поотделно. Важно е да се отбележи, че по време на анкетата те са абсолютно трезви, докато в нощта на провеждане на експеримента този критерий не се взема предвид.

Оказва се, че госпожицата получава най-много „лайкове“ в образа си на брюнетка. Мъжете заявяват, че така тя изглежда максимално привлекателна и умна. Образът на червенокосата навява мисли за капризен, силен характер. А като блондинка тя според анкетираните прави впечатление на жена, измъчена от любов. Какво излиза? Мъжете избират за флирт блондинките, но им харесват повече брюнетките.

Множество изследвания в тази област констатират същия парадокс. Резултатът е противоречив само на пръв поглед. Учените обясняват поведението на мъжете с банален страх. Оказва се, че им е по-лесно да се запознават с блондинки,
тъй като обществото ги смята за глупави и наивни. Обидният стереотип е създаден главно благодарение на холивудските филми за русите вятърничави красавици и от безбройните анекдоти по техен адрес. И именно той вселява увереност у мъжете.

Дамите предпочитат

Учените следят отдавна и женските вкусове. Но независимо че статистиката неизменно дава един и същ резултат, в обществото все още съжителстват два полярни мита.

Според първия жените обичат повече блондини, според втория -горещи брюнети. Що се отнася до родните дами, те предпочитат чернокосите мъже. С тях са съгласни и повечето представителки на европеидната раса.

Според една версия черният цвят на косата показва повишено ниво на тестостерон, затова се асоциира сред жените с мъжественост, сила, потентност. Неволно се налага аналогията с животинския свят, където лъвиците се стараят да си намерят самец с най-тъмната грива…

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар