Отварата от дъбови кори възстановява косата

Дъбовите кори съдържат големи количества дъбилни вещества, които отлично възстановяват структурата на косъма

В тях има пектини, флавоноиди, белтъци с различна структура и редица киселини, които са като мехлем за косата.

Дъбовата кора може да бъде изсушена и смляна на прах за локално и орално приложение и е била използвана за медицински цели от хилядолетия.

Смята се, че локалните приложения потискат възпалението и успокояват сърбежа на кожата, докато чаят от дъбова кора се използва за лечение на диария, обикновена настинка, възпалено гърло, бронхит, загуба на апетит и артрит.

Ползи и употреби

Основните приложения на дъбовата кора са свързани с лечение на възпалителни състояния, като кървене на венците и хемороиди. Използва се и за лечение на остра диария.

Дразнене на кожата

Дъбовата кора може да съдържа до 20% танини в зависимост от вида и времето на събиране.

Танините действат като адстрингенти или агенти, които се свързват с протеините в кожата, за да свиват телесните тъкани, като по този начин стягат порите и изсушават раздразнените зони.

По-специално е доказано , че танините в дъбовата кора инхибират освобождаването на възпалителни съединения. Те могат също така да проявяват антибактериални свойства чрез свързване с протеини, участващи в бактериалния растеж.

Тези специфични свойства на танините са отговорни за възможните локални приложения на дъбова кора при лечение на дразнене на кожата и рани.

Отварите от кората отлично възстановяват увредена коса, връщат еластичността й. Препятстват цепенето на връхчетата, балансират омазняването на скалпа и се справят с пърхота. С тях можете да стимулирате растежа на косата и да заздравяват корените.

Дезинфекцирани и нарязани на парченца корички се продават в билковите аптеки

Ако след измиване косата ви бързо губи свежест, омазнява се и се слепва, отварата от дъбови кори ще ви помогне. Смелете 2 с.л. кори и ги залейте с 2 чаши вода. Варете ги на бавен огън под капак 1 минута. След това оставете за 3 часа и прецедете. Отварата втрийте в корените на косата с масажиране след измиването й.

Ще заздравите косата с отвара от дъбови кори и лук

При засилен косопад е много полезна, бързо укрепва корените. Без да белите глава лук, я нарежете на малки парченца. Добавете 2 с.л. дъбови кори и залейте с 3 чаши вряща вода. Похлупете и оставете за 2 часа. Прецедете. Втрийте отварата в корените 30-40 минути преди миене на косата. След това измийте с шампоан и изплакнете с отварата, като я втривате.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар