Чай от джоджен против кисти

Джоджен се използва често при стомашни проблеми

Поради съдържанието на етерично масло, чиято главна съставка е ментолът, билката има освежаващо действие, помага при физическа и умствена преумора.

Науката е доказала, че джоджена има много ползи за здравето. Ето само някои от най-добрите начини, по които можете да го използвате, за да помогнете на тялото си да остане здраво.

Листата от джоджен са известни като невероятна подправка. Помагат за насърчаване на храносмилателната система чрез стимулиране на храносмилателните ензими. Маслото от джоджен има антисептични и антибактериални свойства за облекчаване на лошо храносмилане, стомашни инфекции и др. Действа като спазмолитично средство поради наличието на метанол.

Листата от мента са силно препоръчителни за пациенти с астма, тъй като действат като добър релаксант и облекчават задръстванията в гърдите. Ежедневната консумация на листа от мента може да даде успокояващ ефект за пациенти с астма.

Известно е, че джоджена прочиства запушен нос и може да направи дишането много по-леко. Освен това облекчава дразненето, причинено от хронична кашлица.

Листата от джоджен са тоник за мозъка. Според различни проучвания, консумацията му може да повиши бдителността и когнитивните функции. Листата от джоджен могат да подобрят силата на паметта и умствената бдителност.

По-малко известно е, че джодженът е полезен срещу от поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е широко разпространена женска болест, свързана с нередовен менструален цикъл, проблемно забременяване, нежелано окосмяване, мазна кожа.

Срещу поликистозни яйчници се препоръчва билкова запарка, която се пие 10 дни в месеца от началото на цикъла. Приготвя се, като 2 ч.л. джоджен се запарват 15 минути в 250 мл вряла вода. Чаят се прецежда, разделя се на две порции и се изпива през деня.

Отварата помага и за поддържането на хормонален баланс. По тази причина хомеопатите често съветват жените да пият запарка от джоджен срещу окосмяване и акне. 1 с.л. от билката се накисва в 300 мл вряла вода за 10 минути. Приема се на два пъти през около 12 часа. След няколко седмици се забелязва ефект, но за да е траен, е добре чаят да се пие три месеца.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар