Ефект на първенството: супер съвети за успешна кариера

Днес нещо сте кисели. Поради това не сте положили особени усилия да се спретнете, изглеждате като неоправено легло

Шефът влиза в офиса или се свързвате виртуално за съвещание. Нали сте кисели, гледате мрачно. Когато трябва, отговаряте, но с половин уста.

Ще си свършите отлично работата, както винаги. Вие сте отлични професионалисти. Вече сте задействали ефекта на рогата обаче. Ако още няколко пъти демонстрирате посърнал вид и лошо настроение, никак няма да е ползотворно за кариерата ви.

За да има шефът добро мнение за вас, ви е нужен не т.нар. ефект на рогата, а т.нар. ефект на ореола. Той не зависи само от качествената ви работа, а и от впечатлението, което създавате.

Нима е толкова важно как изглеждате и колко приветливо се държите?

Да, и не само на първа среща. Постоянно.

Психолозите обясняват същността на двата ефекта с това, че хората са предразположени да съдят за другите дори само по една характеристика,
която пренасят върху цялостната личност.

Много често това погрешно се свързва с външната красота. Всъщност не е толкова просто, макар че и тя има значение. Става дума не за хубав-грозен, за зле-добре облечен, а по-скоро за онова нещо, което се нарича харизма, излъчване.

Облечени сте изрядно, отговаряте компетентно и с желание. Значи сте изпълнени с готовност да работите, даже с ентусиазъм. Човек, на когото може да се разчита.

Облечени сте небрежно, отговаряте кратко и сякаш неохотно. Значи ви липсва енергия да работите, правите го по задължение. От вас може да се очаква да се скатавате или да свършите някоя мърлящина.

Така в единия случай произвеждате ефекта на ореола, а в другия – ефекта на рогата

Ако се съмнявате дали това е чак пък толкова вярно, представете си, че става дума на две различни колежки. Иванова излъчва позитивизъм с всяка своя клетка и дума. От Георгиева струи негативизъм. Коя от двете ще предизвика повече доверие у вас, когато си общувате?

Но шефът ви познава, от няколко години работите заедно. Трябва да му е ясно, че настроението не се отразява върху качественото изпълнение на задачите ви. Така че какъв ефект на рогата, понеже ви е видял няколко пъти мрачни?!

Психолозите твърдят, че не е така

При всеки контакт се задейства нещо подсъзнателно, което може да идва само от една черта. Не казвате на началника любимото на много служители „Това няма как да стане“, но скептичният ви поглед сякаш го крещи. И шефът си мисли „Тая нищо няма да свърши“, макар че вие ще положите всички нужни усилия въпреки първоначалната си отрицателна настройка.

Ефектите, които често се градят дори само върху една характеристика – положителна или отрицателна, са изследвани, емпирично доказани и формулирани от американския психолог Едуард Торндайк в края на 19 век.

През 50-те години на 20 в. американският психолог Соломон Аш дообяснява как работят, като формулира и т.нар. ефект на първенството.

Той прави експеримент с две групи. На хората в първата диктува 15 прилагателни, които описват един човек, като започва с „интелигентен“ и завършва със „завистлив“. На втората група диктува същите прилагателни, но започва със „завистлив“ и завършва с „интелигентен“.

Оказва се, че хората във всяка от групите си изграждат различна представа за човека, описан с едни и същи думи, но подредени различно. В първата го виждат по-позитивно, във втората – по-негативно.

Получената най-напред информация определя когнитивна рамка, в която се формират впечатленията

След това ефектът на ореола или ефектът на рогата продължава да диктува възприемането, защото човек е склонен да натрупва еднопосочна информация, подкрепяща онази, която първоначално му се е набила в главата.

Иначе казано, шефът е по-склонен да сметне, че добре изглеждащата и излъчваща ентусиазъм Иванова предлага нещо умно, отколкото да обърне мнението си за размъкнатата и мрачна Георгиева, макар че тя предлага нещо още по-умно. Около първоначално създадения позитивен образ се трупа положителна информация, а негативната се елиминира. И обратното.

Изводът е, че всеки път, когато началникът ви види делово облечени, приветливи, енергично, умно и компетентно говорещи, у него се задейства ефектът на ореола. Той ви възприема като служител, на когото може да се разчита. Когато сте неспретнати и кисели, у него се задейства ефектът на рогата и го обземат съмнения дали сте в състояние да си изпълнявате качествено служебните задължения.

При това ореол трябва да имате винаги.

Ефектът на първенството се изчерпва много коварно

Избухвате и изведнъж слагате край на склонността шефът и колегите да гледат положително на вас. Изведнъж започват да забелязват и да трупат отрицателни данни.

Психологическите изследвания доказват, че първоначално получената позитивна информация има по-силно въздействие между непознати субекти. А пък последната негативна информация оформя впечатленията за познати. Сиреч, бързо можете да развалите положително мнение на шефа и колегите дори само като веднъж покажете рога.

Не е задължително началникът ви да притежава достатъчно добри управленски качества и емоционална интелигентност, за да отчете, че в момента сте претоварени от служебни задачи или имате лични проблеми, затова сте раздразнителни.

Хората по принцип знаят, че винаги трябва да се поставят на мястото на другия

Но на практика рядко го правят. Обикновено нямат време да вникват в чужди чувства и мисли, а и всеки е обсебен на първо място от себе си.

Психолозите препоръчват специалистите по човешки ресурси и мениджърите да изучат старателно всички тези ефекти, за да не падат в техния капан. Трябва да има много надеждни параметри и точни скали за оценки как се представят служителите.

Но това са си проблеми на управлението в компаниите. За управлението на собствената си кариера е най-мъдро всеки сам да се грижи, като внимава ефект на ореола или ефект на рогата предизвиква.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар