Как да подготвите детето за среща с доктора?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Наближавате сградата, в която е лекарският кабинет, и 2-годишната ви дъщеря ревва с пълно гърло

Тя помни, че като идвахте тук миналия път, уж усмихнатата госпожа с бяла престилка я убоде. Вероятно пак ще се случи същото.

Ако не се налага спешно посещение при лекар, а планирана консултация или имунизация, не изненадвайте детето, като си мислите, че така ще се размине плач и дърпане. Изненадата по-скоро е гарантирана, ако то помни преживявания от неприятни манипулации. Затова е по-добре да започнете разговор какво предстои.

Ден по-рано му обяснете, че ще идете при неговата докторка (наричайте я по име, така става по-близка), за да види колко е пораснало. Може да разкажете как ще го прегледа, като не го плашите. Ако имате докторски играчки, прегледайте с тях куклите.

Това върши работа и когато се налага да идете на лекар, понеже детето го боли гърлото, да речем. Без да влизате в подробности и без да го стряскате какви могат да са последиците, ако не се лекува, му вдъхнете сигурност, че докторът ще помогне да спрат болките.

Най-трудно е, когато ще му правят инжекция или други неприятни манипулации. Има две школи по въпроса трябва или не трябва да предупредите детето.

Според едната не трябва, достатъчно е то да е спокойно, че ще бъдете до него и нищо страшно няма да му се случи.

Според другата може да му кажете, като подчертаете, че ще го заболи лекичко. Така то ще е любопитно, а не уплашено. На по-голямото дете по-подробно обяснете защо тази процедура е необходима, макар и неприятна. Може би общовалидна рецепта няма, зависи от възпитателните ви методи и от характера на детето.

При всички положения, колкото по-спокойно се държат родителите, толкова по-спокойно ще бъде детето преди и след посещението при лекаря.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар