Бягство от вкъщи: наказание за апатични родители

Според статистиката един от седем тийнейджъри бяга от дома си

Обикновено се случва във възрастта между 14 и 17. По-често бягат момичета. Това е любим спорт през лятото. В топлото време е по-лесно, а през ваканцията ограниченията, налагани от родителите, се усещат като голяма несправедливост.

Статистиката надали ви успокоява, но да знаете, че ви се е случило бягство по най-баналната причина. Когато мама и тате не позволяват нещо, особено пък след като е имало скандал заради него, уж порасналият тийн решава да ги накаже. По детинския начин: „Като не ме разбирате, ха сега да видите как е без мен“.

С това по-лесно ще се отправите отколкото с други възможни причини. Например ако синът или дъщеря ви бяга, когато знае, че ще се карате за лоша постъпка. „Ако сте твърде безкомпромисни и редовно наказвате, трябва да внимавате в най-бунтарската възраст“, предупреждават психолозите.

По-голям проблем имате и ако с бягството тийнът цели да привлече вниманието ви

Може би той не се чувства достатъчно обичан и предизвиква тревогата ви, за да изпита любовта ви. Според специалистите по този начин може да постъпи при скандали между родителите. Иска да обедини мама и тате поне в тази грижа – да намерят изчезналото си дете.

Каквато и да е причината, разтревожени сте. И сте разочаровани от себе си, защото ви се струва, че не сте се справили с възпитанието. Това момиче или момче уж го учехте да бъде здравомислещо, а то какво направи.

Всъщност нищо чак толкова страшно. Първо се уверете, че тийнът е избягал, а не се е покрил за известно време след скандал. Обиден, може да не си вдига телефона и това да е по-меката му форма за ваше наказание.

Избягал или покрил се, тийнът най-често е при приятели или роднини. Опитайте сами да го откриете, като се обадите на всички вероятни „ятаци“.

Докато говорите с приятелите му, запазете спокойствие

Обяснете, че се тревожите и искате да знаете дали синът или дъщеря ви е добре. Нямате нищо против да остане известно време там, където е, но да даде знак, че всичко е наред.

Укривателят вероятно няма да издаде приятеля си, но ще му съобщи посланието ви. После се надявайте да получите есемес в смисъл „Жив съм, здрав съм, сърдит съм, оставете ме на мира“.

Ако не можете да откриете тийна 24 часа, се обадете в полицията

Продължете и собственото си издирване. Социалните мрежи са бърз канал да помолите за помощ познатите си. Но не го правете на стената си – наследникът ви вероятно ще разбере и ще се засрами или ядоса още повече. Пратете лични съобщения на тези, които могат да са ви от полза.

Обиколете всички места, които тийнът обича да посещава. Огледайте се за камери наблизо – в офиси, заведения, магазини. Помолете да прегледате записите от последните дни. Може да установите с кого е бил.

Много вероятно е синът или дъщеря ви да се прибере, като свърши намисленото – онова, което не сте разрешили. Или като сметне, че сте му разбрали посланието с наказанието. Или като прецени, че страхът от липсата му ще ви смили и ще се размине скандал за лошата постъпка, който го плашеше и заради който избяга.

Когато тийнът си дойде вкъщи – независимо дали сам или след намесата на полиция, не започвайте караница или разпит

Покажете му колко се радвате, че го виждате. Не крийте, че е скъсил живота ви, но не сипете обвинения.
Когато и вие, и тийнът вече сте спокойни, поговорете. Важно е да изясните причината. Още по-важно е да убедите детето си, че каквато и да е тя, е трябвало да я обсъдите. Няма нещо, което не можете да разрешите с разговор, защото сте семейство, обичате се и се уважавате.

След случай с бягство помислете добре върху отношенията си с тийна, съветват психолозите. Научете се да слушате внимателно какво ви казва и да се поставяте на негово място. Не давайте заповеди, а му позволявайте да избира и да решава сам. Когато сгреши, не наказвайте и не поучавайте, проявявайте разбиране и настоявайте само да си направи изводи. Не забранявайте нищо, което не е опасно за живота и за здравето му, дори да ви се струва глупаво. Показвайте, че му имате доверие.

Като се успокои, детето ви може би ще се извини

Даже да е от вида“ Извинявай, но“, приемете и обсъдете правилата, които се визират в „но“. Може някои от тях да предоговори-те в разумни граници.

Не позволявайте обаче със заплаха, че пак ще избяга, да ви изнудва.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар