Кои храни са богати на витамин D, колко трябва да консумирате и как да разпознаете дефицита?

Той може да намали риска от автоимунни заболявания като множествена склероза и да осигури защита срещу диабет

В момента има много научни дебати за оптималното количество витамин D, от което човек се нуждае. Освен това начинът, по който консумирате и количеството, необходимо за всеки индивид, е изключително важно.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който изпълнява много жизненоважни функции в организма. Това е уникално хранително вещество, което получаваме от хранителни източници, но също така е нещо, което тялото ни създава. Всъщност витамин D се получава по три начина – от слънцето, от храната и от добавки с витамин D.

Но витамин D не е единственият ключ към здравите кости. Всъщност той има няколко други важни функции в тялото, включително поддържане на здрави мускули, нерви и здрава имунна система, както и регулиране на правилния растеж на клетките. Той може също така да намали риска от някои видове автоимунни заболявания като множествена склероза и да осигури защита срещу диабет, сърдечно -съдови заболявания, деменция и някои видове рак. Голяма част от тези доказателства обаче идват от наблюдения, така че са необходими повече интервенционни проучвания за добавяне на витамин D, за да се определи ролята на витамин D при тези заболявания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар