Когато избирате слънцезащитни продукти, внимателно разгледайте състава

При излагане на слънчева светлина се активира синтезът на витамин D3, повишава се устойчивостта на стрес и умствените способности

Освен това се подобрява протичането на някои хронични кожни заболявания. Високите нива на UV лъчение обаче могат да доведат до преждевременно стареене и рак на кожата (меланом). Ето защо, в разгара на лятото и активното слънцегреене, въпросът за избора на слънцезащитен крем става все по -важен.

Екатерина Пащенко, д.м.н., дерматолог и козметолог, подчертава:

„Много е важно да изберете правилните слънцезащитни продукти, които надеждно да предпазват кожата от UV лъчите, и в същото време да не увреждат кожата и тялото, след като бъдат ползвани. Слънцезащитните продукти съдържат филтри, които предотвратяват проникването на UV лъчи в кожата. Те са разделени на химически и физически.

UV филтрите, които отразяват и разсейват UV лъчите, се наричат ​​физически филтри

Те включват титанов диоксид и цинков оксид. Те имат широк спектър на действие, блокирайки UV-A и UV-B лъчите, без да дразнят кожата или да причиняват алергии. Вече е доказано, че при използване на слънцезащитни продукти с титанов диоксид и цинков оксид, тези вещества не проникват в тялото и не се натрупват в него.

Трябва обаче да се избягват наночастици от тези вещества, които най-често се използват под формата на спрейове, тъй като при пръскане на такъв слънцезащитен спрей, съдържащ например наночастици от титанов диоксид, те навлизат в белите дробове и при вдишване в големи дози, може да има канцерогенен ефект.

Поради химическата си структура химическите UV филтри поглъщат UV лъчението и при продължително излагане на слънчева светлина започват да се разграждат и отделят свободни радикали, а също така могат да се натрупват в организма и да предизвикат различни алергични реакции, да засегнат плода при бременни жени и засягат ендокринната система и са изключително токсични за околната среда (попадайки във водни тела, те се натрупват в тялото на рибите).

Те включват: авобензон, бензофенон, октокрилен, оксибензон, мексорил, тиносорб, сулизобензон, диоксибензон, октиноксат, падимат О, октисалат, хомозалат, троамин салицилат, етилхексил, енсулизол, увинул. Производителите често добавят тези вещества към слънцезащитните продукти поради ниската им цена. “

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар