Три причини, поради които живеете от заплата до заплата

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Разберете защо често нямате достатъчно пари и как да решите този проблем, за да не живеете от заплата на заплата

Със сигурност повечето от вас са се сблъсквали с проблема повече от веднъж, когато до следващата заплата остава много време, а остатък от предишната вече няма. В такива ситуации обикновено всеки се оправдава с малките доходи, но като правило това не е така. Финансовият експерт Анна Черненко в профила си в TikTok посочи три причини, поради които това се случва.

1. Не следите финансите си и не спазвате личен бюджет

Обикновено харчим пари без колебание: ходим до магазина за хранителни стоки, зареждаме колата си, плащаме месечни абонаменти. Изглежда, че уж не харчим толкова много, но заплатата е успяла да се стопи за около седмица. Ще се изненадате, но ако започнете да записвате приходите и разходите, ефектът от този навик скоро ще стане забележим. Ясно е, че първоначално промените няма да настъпят в портфейла, а в съзнанието: когато започнете да спазвате личния си бюджет, пред очите ви се появява конкретна сума, която е по-лесна и удобна за контрол.

Анна Черненко

2. Купувате много ненужни вещи и това опразва портфейла ви

Кой би си помислил, но понякога точно този навик води до липса на пари. Често това е грях на момичетата, чиито очи просто изтичат при вида на промоции на любимата им козметика, дрехи и т.н. Не ставайте жертва на маркетинга! Преди да протегнете ръката си към обекта на желанието, помислете: наистина ли имате нужда от още една палитра сенки за очи, когато в козметичната ви чанта вече има две и не ги използвате толкова често? Изненадващо, ако преброите колко ненужни покупки сте успели да си „спестите“, тогава сумата, която ви е останала може да бъде приятна и за окото, и за портфейла, и за егото ви.

3. Живеете извън възможностите си, и размерът на разходите ви надвишава размера на дохода

Всъщност много хора не живеят според заплатите си – след като вземат заем или кредит, отиват в най-луксозните ресторанти, почиват в най-добрите курорти и наемат най-скъпите хотели. Те се опитват да създадат образ на успешен човек, който може да си позволи всичко. Но струва ли тази лъжа изразходваните нерви и търсенето на необходимата сума за изплащане на следващия дълг? Всеки сам решава за себе си.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар