Нерешителен или зле организиран: как да се справите с любимия, който не живее по график

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

До последния момент не знаете какво ще правите с любимия по празниците


Като се разбра, че ще сте вкъщи, не беше ясно ще се събирате ли с роднини и приятели, какво ще приготвяте. Вашият мъж си е такъв – не си пада по планове.

Не че е нерешителен. Друг е случаят. Просто вярва, че плановете са това, на което вселената се надсмива, докато човек ги крои. Той е импровизатор – всичко подхваща в последния възможен момент и го прави, както му диктува моментното настроение.

Вие обаче обичате подредеността. Искате предварително да е ясно какво предстои поне в следващите няколко дни. Неизвестността ви измъчва. А нещата да се вършат винаги без подготовка, в последния момент с неизбежното напрежение и както дойде – това направо ви убива.

Обичате мъжа си, но напълно съзнавате, че в тази част от характерите си сте пълни противоположности

Но щом всичко друго е наред, не му мрънкайте и не се опитвайте тотално да го промените. Той си е такъв. Никога няма да го научите да планира, да прави графици. За него е удоволствие да импровизира. Това дава цвят на живота му.

И как да живеете вие, без да изпитвате тревожност от неизвестността? Ами опитвайте лекичко и елегантно да измествате неговия последен момент към малко по-предпоследен, за да намалите стреса си.

Неговата философия

За да постигнете нещо с импровизатора, трябва през цялото време да помните, че вашият мъж не е небрежен, не е мързелив, не обича да отлага поради липса на смелост да вземе решение. На него в природата му е заложена творческата нагласа. Когато нещо е планирано, сякаш вече се е случило и повече не е интересно. Обратното – интересно му е да не планира, защото така изненадва себе си. Допълнителни емоции си доставя, като изпитва потенциала си да се справи в екстремни условия. Сам ги е направил екстремни, понеже се е моткал, но пък вече има тръпка дали ще успее, нужда от креативност, гъвкавост, бързина, смелост.

Не му отнемайте тези емоции, защото той ще усети това като посегателство върху собствената си същност

И в никакъв случай не взимайте вие сами семейните решения и не го карайте да ги следва. Дори когато умно сте го подтикнали да планирате заедно, оставете го да импровизира в детайлите.

Да речем, че сте избрали за предстоящия му имен ден да прекарате уикенда в планински или спа хотел. Вашият стремеж към предвидимост ви кара да организирате програма за всеки ден и час. Грешка – не само не правете график, ами оставете повечето време за импровизациите на мъжа ви, които той ще измисли в последния момент. Това значи да напаснете характерите си. Другото е да опитвате да подчинявате неговия на вашия.

Вашата инициативност

Като помните творческата нагласа на любимия, приспособете към нея своята подреденост.

Умело проявявайте инициативност за големите неща. Примерно детето ще бъде в първи клас, а татко му смята, че е тооолкова рано да мислите къде ще го запишете. Вие обаче помислете, проверете идеите ви дали са осъществими, колко ще струват и т.н. После ги предложете за семейно обсъждане, но точно като идеи. В дискусията умело подтиквайте към онази, която смятате за най-добра. Но накрая трябва да изглежда, че главата на семейството е избрал. Нали помните най-важното правило – умната жена винаги оставя у мъжа усещането, че той решава.

В инициативността има обаче два капана. Единият е на вас да ви омръзне вие да сте движещата сила във връзката. Нали той е мъжът, от него се очаква да играе ръководната роля. Но щом искате да е така, да си бяхте избрали не импровизатор, а стегнат и организиран мъж.

Вторият капан е с вашия стремеж към прогнозируемост винаги да убивате изненадите. Те са нужни във всяка връзка, а с мъж импровизатор са направо задължителни. Той ги обича – и да ги прави, и любимата му го изненадва. Като го лишите от това, ще му стане скучно.

Не поемайте такъв риск, колкото и да ви измъчват неопределеността и стресът да се действа миг преди крайния срок. Направете и вие компромис с характера си. Нищо чак толкова няма да стане, ако оставите любимият да се тутка до последния момент с решението ще пътувате ли този уикенд или ще си останете вкъщи. Като ще проявявате инициатива, нека да не е за дреболии, а за големи неща, в които планирането наистина е важно. За дреболиите го оставете да импровизира и не само не се дразнете, а се правете на приятно изненадани.

Помощ от науката

При своята инициативност не забравяйте да споменавате науката. Забранена реплика е „Писна ми всичко да решаваме и да правим в последния момент“. Без да натяквате, при всеки удобен повод мило обяснявайте на любимия какво показват изследванията на психолозите и какви са техните съвети. Например колко е важен за претоварените с ангажименти хора т.нар. тайм мениджмънт – управлението на времето. Като планират и организират предварително, те си спестяват напрежение и си гарантират успех.

Изтъквайте и измерими ползи. Ако отсега изберете къде ще идете примерно по Коледа, ще можете да направите резервация и да получите намаление от цената.

Тези доводи мъжът ви ще разбере, щом ги посочвате не назидателно, а като факти и предимства, които просто трябва да бъдат отчетени. Макар че характерът му диктува друго, с малко подтикване и помощ от ваша страна любимият постепенно ще приеме предварително да планирате главното, а в подробностите по него той да си импровизира.

Смелост, повече смелост

И последно, но не по важност – понякога изненадвайте и вие с импровизации. Като ви знае характера, партньорът не очаква от вас да оставите без подготовка и за последния момент дори най-дребната задача. Ами направете го и поискайте помощта му, за да се справите. Мъжете обичат жени, които разчитат на тяхната сила, ум и креативност.

От време на време подтиквайте любимия да правите нещо щуро, което ви хрумва в момента

Това вас ви плаши, но е тъкмо според неговата творческа нагласа. Периодично трябва да й угаждате, за да чувства той, че си приличате. Може да е нещо дребно – да идете в последния възможен момент на аерогарата, да речем. На вас ви се струва не щуро, а тъпо да рискувате да си изпуснете самолета. Но може да си изпуснете връзката, ако любимият ви страда от вашата подреденост и му се появи желанието да провери дали някъде няма някоя друга жена, с която ще си импровизират, както им дойде.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар