Стеснително или затворено дете: каква е разликата

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

З-годишната Рая чудесно си играе с познатите деца на площадката, но е непознатите трудно общува

Наближава време наесен да тръгне на забавачка и майка й се притеснява как ще се впише в детската компания там.

Можете да помогнете сина или дъщеря си, като първо разберете за стеснителност ли става дума или за затворен характер.

Според специалистите, ако детето по-рядко търси компанията на други деца и на възрастни, само си измисля игри, по-често слуша, отколкото говори, може би е интроверт. Има разлика между затворен характер и стеснителност, подчертават детските психолози.

В първия случай детето по-малко се нуждае от общуване с други хора

То генетично е предразположено към такъв тип поведение, обърнато е повече към вътрешния си свят.

Във втория то не играе с други деца не защото не иска, а защото не знае как да се сближи с тях. Може би се притеснява, защото се съмнява в себе си, има ниска самооценка.

И интровертността, и стеснителността са черти на характера, а не проблеми, с които непременно трябва да се борите

Много техни проявления постепенно отминават с порастването. Затвореното дете общува толкова, колкото му е приятно. Срамежливото добива опит и се научава как да преодолява стеснителността си, усвоява навици как да започне и задържи контакт е непознати хора.

Родителите могат да помагат и на двата типа деца от ранна възраст, без обаче да ги насилват да променят чертите от характерите си.

Когато общувате със сина или дъщеря си, често задавайте въпроси от типа „Какво мислиш“. Така свиква да не се притеснява да си казва мнението. Първо пред родителите, после и пред други хора.

Не закриляйте постоянно детето

Оставяйте го да се оправя само във всяка подходяща ситуация. Ако иска да му купите в магазина шоколад, дайте му пари. Нека да си купи, а вие тихичко му подсказвайте какво да направи на касата. След един-два пъти с вас то няма да се притеснява, ще приема действието като рутинно. В книжарница или в ресторант го оставете да каже какво търси или какво си е избрало за ядене. Ако в парка видите красиво куче и хлапето иска да разбере от каква порода е, окуражете го да зададе въпрос на стопанина.

Накратко, насърчавайте по всякакъв начин самостоятелността. Така създавате навици, детето придобива увереност, става по-малко срамежливо.

В същата посока действа помощта синът или дъщеря ви да развива своите способности

Дори интровертите, когато се увлекат от нещо, са по-склонни да контактуват с други, които споделят страстта към същото занимание. Може да запишете детето на курс или спорт. Възможността да се съсредоточи в любимо занимание, да се справя успешно в него, му дава самочувствие.

Експертите по детска психология препоръчват да предложите на детето артистични занимания – с театър, да речем. В кръжока менторите ще го научат да играе с останалите актьори и да се извява на сцена. Не е нужно да се подготвя за такава кариера, целта ви е просто да опита да преодолее срамежливостта си.

На стеснителното дете е добре да покажете как да завързва контакти, как да се запознае и заиграе с непознати връстници в парка, как да заговори възрастни.

Може да тренирате вкъщи е игра „Отиваме на гости“

Вземете плюшени животни и ги разделете – някои остават е вас, други отиват в къщичката на детето. Сега играчките ще си ходят на гости. Синът или дъщеря ви командва. Кой ще отиде първи? Какво ще каже, когато влезе в къщичката? Как ще се държат стопаните? Разиграйте ролите и диалозите, така че детето да добива опит как да се държи и като отиде на гости, и като посреща гости.

Винаги имайте предвид, че на интроверта и на срамежливеца е нужно време, за да свикне с нова обстановка. Затова отивайте на непознатото място малко по-рано, въпреки че етикетът повелява да не избързвате преди обявения час на рожден ден например. Но детето ще може да се огледа, да възприеме средата и когато дойдат другите гости, няма да е чак толкова стеснително.

Изключително важно е никога да не му поставяте етикети

Ще задълбочите проблема, като го наричате в присъствието на други хора затворено или притеснително. То си мисли: „Мама винаги е права, аз действително съм стеснителен“. Това слага пореден минус на неговата самоувереност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар