Имате ли такъв тип шеф, по-добре напуснете

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Има шефове, които обикалят офиса и гледат дали някой не е мръднал от бюрото си в непозволено време

Такъв шеф може да е педант, който фанатично държи на правилата, но по-вероятно е от друг, по-неприятен тип.

Типът ’’хронометър” сред мениджърите се среща все по-рядко. Повечето са ориентирани към крайните резултати, които постига всеки от подчинените им, а не контролират всяка секунда от времето им. Отлично знаят, че служителят може да седи на бюрото си и да изглежда свръхзает, а всъщност да не работи.

Началникът може да се преструва на „хронометър” по съвсем различна причина – за да вдъхва страхопочитание на подчинените си. Те трябва да знаят, че ги гледа и контролира непрекъснато. Следователно не бива да си позволяват нищо непозволено, защото той вижда и ще ги накаже. Дори да закъснеят 5 минути или да си тръгнат 5 минути по-рано не бива, без да му поискат разрешение.

За разлика от педанта, който искрено вярва, че системата се крепи върху желязно спазване на правилата, другият тип шеф иска да използва правилата, за да черпи лична власт

От служителката Филипова, която го моли да излезе днес половин час по-рано заради родителска среща, той получава удоволствие и потвърждение за високата си позиция. Тя не може да тръгне нанякъде само като каже на колегите си. Трябва непременно да попита него „Разрешавате ли”. Трябва да съзнава кой тук е главният.

Специалистите по кариерно развитие съветват да не си правите експерименти с такъв шеф. Научете наизуст длъжностната си характеристика и всякакви други корпоративни документи, които трябва да следвате. И плътно ги следвайте, буква по буква. Но никога не забравяйте да демонстрирате респект към началника си. Колкото и добри професионалисти да сте, каквито и успехи да постигате, ще сте му трън в очите, ако не показвате страхопочитание, като му искате разрешение за всяко отклонение от работното време.

Представете си го като госпожата в първи клас

Не може да станете посред час и да излезете, колкото и да ви се пишка. Трябва да вдигнете ръка и да кажете „Моля, госпожо, може ли да изляза“.

Не правете никакви опити да преговаряте за гъвкаво работно време, хоум офис, т.е. работа от вкъщи, и т.н. Този човек ги мрази, защото живото наблюдение върху подчинените му 8 часа 5 дни в седмицата, техният страх да не сбъркат нещо, хранят самочувствието му.

От такъв шеф трябва да се опитате бързо да се измъкнете. Но докато не сте успели, спазвайте правилата му и бъдете служител „хронометър”, който цепи секундата на две.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар