Изследване от Харвард потвърждава: Какво точно трябва да ядем през деня, ако искаме да сме напълно здрави

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Забравете обаче за бананите

Изследване, публикувано в списание Circulation от изследователи от Харвард, показва колко порции зеленчуци и плодове трябва да ядем през деня, за да бъде здравето ни на необходимото ниво.

Изследването твърди, че е установена ясна връзка между адекватния прием на витамини и минерали и доброто здраве.

Препоръчително е да се ядат много плодове и зеленчуци (това не е ново), но изследването установи колко много се нуждае тялото, както и кои плодове и зеленчуци са най-добри.

Проучването анализира хранителните данни на 100 000 възрастни жени и мъже от 1984 до 2004 г. Респондентите попълваха въпросници за хранителните си навици на всеки 4 години.

По този начин изследователите са събрали данни за смъртността и тяхната връзка с плодовете и зеленчуците.

Установено е, че хората, които следват препоръката „пет порции на ден“, живеят по-дълго от тези, които не го правят.

Участниците, които ядат плодове два пъти и зеленчуци три пъти на ден, също имат 13% по-нисък риск от смърт, 12% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-малък риск от рак и 35% по-нисък риск от респираторни заболявания.

Авторът на изследването D. Уанг подчертава, че зеленчуците като картофи и царевица трябва да се избягват, докато сред плодовете това е бананът.

От друга страна, доказано е, че плодовете и зеленчуците, богати на бета каротин и витамин С, като цитрусите, са много важни за организма. Препоръчително е също да ядете зелени зеленчуци, като маруля, спанак, зеле.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар