Защо дискриминацията по възраст е опасна на първо място за жените?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Бони Маркус е кариерен коуч, международен лектор и автор в известното списание Forbes и Women USA

Тя разглежда неотдавнашен случай, при който няколко телевизионни водещи са уволнени заради това, че са „на години“, и обяснява как възрастта като цяло унищожава кариерата на жените.

„Мъжете в телевизията само укрепват позициите си с напредването на възрастта, а ние, жените, имаме срок на годност“, каза Рома Торе, на 61 години, след като напусна NY1. Торе, заедно с четири свои колежки, наскоро заведоха дело за дискриминация по възраст и пол срещу базираната в Ню Йорк кабелна мрежа Charter Communications. В делото Торе и нейните колежки Аманда Фариначи, Вивиан Лий, Жанин Рамирес и Кристен Шонеси твърдят, че ефирното им време е съкратено и че са изключени от рекламни кампании поради пола и възрастта си.

Защо няма нищо изненадващо в това?

Историята многократно доказва, че жените, особено тези, които са видими за обществеността, са изправени пред последствията от стареенето в кариерата. В резултат на това актриси като Джейн Фонда, Доли Партън, Шер и много други почувстваха необходимостта да променят или подобрят външния си вид.

Бони Маркус

Може и да си мислите, че всичко е свързано с суетата, но по този начин затваряте очите си за нещо много по-важно. Те трябва да изглеждат млади и красиви, за да останат конкурентоспособни на пазара на труда. Успехът им в кариерата и финансовата сигурност зависят от външния им вид.

Влиянието на пола и възрастта не се ограничава само до известните личности

В нашата култура, ориентирана към младите хора, опитни служителки над 50 години са изложени на възрастова дискриминация въз основа на пола всеки ден.

Според доклад от 2018 г. на Американската асоциация на пенсионерите (AARP), 64% от жените казват, че са били жертви или свидетели на възрастова дискриминация. И това е само върхът на айсберга. Експертите изчисляват, че само 3% от възрастните жени, които все още работят, някога са подавали официална жалба. Много жени професионалисти се страхуват да се оплачат от възрастова дискриминация от страх да не загубят работата си. Какво ще стане по-нататък? Намирането на нова работа за жена над 50 години е почти невъзможно.

Една жена наскоро призна, че на 62 години използва ботокс и филъри, за да скрие признаците на стареене, защото се страхува да не загуби работата си. „През нощта се задавям от страх – казва тя. – Ако ме уволнят, кой ще ме наеме сега? Това е страх, който буквално ме парализира.“

Рома Торе и нейните колежки, които са уволнени заради това, че са „на възраст“

И този страх е оправдан

В неотдавнашно проучване на Комисията за равни възможности за заетост (EEOC) икономистите изпратиха около 40 000 фиктивни автобиографии на работодатели, публикуваха обяви за работа и след това анализираха кои кандидати бяха извикани. „Броят на отговорите намалява с възрастта. В същото време възрастовият фактор е по-изразен при жените.“

Изследователите стигнаха до заключението, че стареенето е чувствителен към пола процес

Жените са изправени пред големи трудности и дискриминация поради възрастта, особено когато става въпрос за финансови и професионални проблеми. Опитни служителки над 50 години са наясно, че получават по-малко уважение към себе си, тъй като признаците на стареене стават все по-очевидни. Въпреки годините на успешна работа, те чуват унизителни възрастови коментари и често биват отстранявани от работа по-рано от колегите си от мъжки пол, които почти не се сблъскват с подобни предразсъдъци.

Да бъдем ясни. Рома Торе и нейните колеги не бяха уволнени, защото не са вършели добре работата си.

Уволнени са, защото вече не изглеждат на 20 години

Те бяха уволнени, защото в очите на мениджърите на телевизионния канал, които вярват, че високият рейтинг на програмата зависи от това колко млади и привлекателни са водещите, имат срок на годност.

Оценяването на жената по отношение на нейната възраст може да е несъзнателно и неволно, но това е реалността, пред която са изправени квалифицираните работнички с напредването на възрастта. Жените над 50 години изпитват необходимост да крият възрастта си възможно най-дълго с надеждата да запазят работата си. Те са наясно, че външният им вид влияе върху кариерата им, че имат срок на годност, чийто край се приближава с всяка нова бръчка.

Наложително е жените да осъзнаят предимствата на възрастта си и да останат в челните редици на таланта и амбицията си

Наложително е жените над 50 да вярват в стойността на своята мъдрост и опит и да не се оттеглят в сянката на липсата на търсене. Те трябва да защитават своите интереси и да демонстрират своята стойност. Трябва да се докажат, тъй като нямат и не могат да имат срок на годност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар