Базедова болест: симптоми и съвети за лечение

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

При базедова болест в началния стадий се назначават лубриканти и изкуствени сълзи, слънчеви фотосоларни очила, превръзка по време на сън

При повечето ранно диагностицирани пациенти заболяването протича благоприятно.

Нарушения на сърдечния ритъм могат да се появят по много причини – преумора, напрежение, безсъние, стрес, усилена физическа активност, прекаляване с кафе и други тонизиращи напитки. При жените сърцебиенето би могло да е свързано е месечния цикъл или хормонални проблеми.

Болестта носи името на Карл Адолф фон Базедов – немски лекар, който я описва за първи път в немскоговорещите страни през 1840 г.

Трите признака за хипертиреоидизъм

Основните клинични симптоми при повишена секреция на щитовидната жлеза са изпъкване на очите, гуша и ускорен пулс – това е т.нар. триада на Мерзебург.

Обикновено увеличаването на щитовидната жлеза – т.нар. гуша, може да се напипа с пръсти. Тя е разположена отпред на гърлото, под адамовата ябълка.

Екзофталмът – изпъкването, може да засяга едното или двете очи.

Признак е също драстичното слабеене, което се дължи на ускорената обмяна на веществата. Наблюдава се и повишена възбудимост на червата – често пациентите се оплакват от стомашни разстройства.

Характерно е чувството за слабост в долните крайници. Болните стават раздразнителни, лесно възбудими, много чувствителни, избива ги на плач, имат системни нарушения на съня.

Чест симптом е изпотяването, като особено харак-‘ терно е изпотяването на ръцете.

Отклоненията от нормалното функциониране на щитовидната жлеза могат да бъдат напълно излекувани. Лечението е медикаментозно и се назначава от ендокринолог.

Ти лайф чай

Билковият чай ТИ ЛАЙФ помага при проблеми с щитовидната жлеза

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар