Плюсове и минуси детето да расте без братя и сестри

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Според изследванията единственото дете в семейството често изпреварва връстниците си в своето развитие


Това е така, защото получава повече внимание от родителите си, те му отделят всичките си сили, ресурси и време, за му дадат възможност да изявява способностите си.

Най-често срещаният проблем, който възниква в семейства с повече деца, е ревността и съперничеството между тях. Единственото дете го няма и расте с висока самооценка, тъй като не го сравняват с брат или сестра. Понеже общува предимно с родителите си, лесно намира общ език с други възрастни и умее аргументирано да защитава своето мнение.

Плюсовете обаче могат да се превърнат в минуси

Най-опасният капан е, че единственото дете често е прекомерно обгрижвано. То приема това като полагащо му се, привиква родители, баби и дядовци да правят всичко вместо него и пораства неподготвено за живота.

На наследника обикновено се възлагат големи надежди и натоварването от завишените очаквания на всички близки може да има негативни последици.

Единственото дете трудно намира общ език с връстниците си, защото не е свикнало да се съобразява с интересите на други деца. То не може да се справя с конкуренция – при липсата на брат или сестра не знае какво е това. В лексиката му често присъстват „възрастни“ думи, които са неразбираеми за другите деца. Техните шеги и дори игри може да са му непонятни. Харесва му да бъде „шефът“ и не е склонно на гъвкавост. В крайна сметка то става по-малко популярно и харесвано.

Специалистите казват, че тези и много други капани могат да бъдат преодолени от родителите с едно дете, ако си дават сметка за тях и съзнателно се стремят да ги избегнат още от раждането на наследника.

Преди всичко той не бива да расте с убеждението, че е център на вселената

Трябва да го научат да се бори, включително и е тях, като не му подаряват победи например в игрите. Това е начинът ще му спестят шока в детската градина, където няма всички да удовлетворяват всяко негово желание.

Специално трябва да се погрижат за социализация на детето, като му дадат възможност още от бебе много често да е сред връстници. На площадката или при игрите с хлапетата от съседски, роднински, приятелски семейства то ще се научи да общува, да дели, да се договаря, да прави компромиси, да се състезава, да губи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар