Кога е най-добре да сложите силанти на детските зъби?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Зъболекарите съветват до 2 години, след като пробият постоянните зъби на детето, да се възползвате от безплатната държавна програма за т.нар. силантизиране

Това е покриване на зъбите с безвреден тънък, но много твърд защитен слой, който не позволява появата на кариеси.

Националната програма за профилактика на оралното здраве е за деца от 0 до 18 години. Разумно е бързо да се включите в нея и още на 6-7 години да заведете детето при ортодонт, който да му постави силанти на постоянните дъвкателни зъби. После може вече да е късно. В ранна възраст емайлът е най-уязвим, защото е в процес на доизграждане. Освен това всички профилактични методи са по-ефективни при незавършена минерализация на зъбите.

На около 6 години млечните зъби започват да падат и поникват постоянните. Най-напред се сменят предните резци и четирите кътници.

Безплатната програма за профилактика е насочена към първите постоянни зъби, защото рискът от кариеси при тях е най-голям. Дъвкателната им повърхност е набраздена от много разклонения и ямки, в които се задържат остатъци от храна. Те стават основа за зъбна плака – главен фактор за кариес. Чрез покриването им със силанти се намалява рискът с 90%, обяснява д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Процедурата за запечатване на дъвкателната повърхност е абсолютно безболезнена и отнема минути

Профилактична мярка срещу кариеси във всяка възраст е добрата устна хигиена. Освен това трябва да се избягват захарта в храната и подсладените напитки. Загуба на зъбно вещество е пряк резултат от киселините, които се образуват в плаката при взаимодействието между микроорганизмите и захарите. Киселините извличат минерали от емайла и правят зъба податлив на кариеси.

Изследване при старта на програмата за профилактика показа, че 95% от
децата и тийнейджърите в България приемат много въглехидрати. Тенденцията се засилва с тръгването на училище. Тези, които пият подсладени напитки между храненията, имат средно с 6 кариеса повече.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар