Температура до 38 градуса се сваля без лекарства

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Повишената телесна температура е един от типичните симптоми на простуда и грип

Тя е нормална реакция на имунната система -отделя се белтък, блокиращ размножаването на вирусите. Затова температура под 38 градуса няма нужда да се сваля, съветват опитните лекари.

Само градусите не са сигнал колко сериозна е болестта. Някои вируси са причина за силно повишаване на температурата, но не са най-страшните.

Децата качват температура по-бързо от възрастните. В повечето случаи се дължи на вируси и се регулира в рамките на няколко дни. Опасението, че високата температура може да доведе до гърч, е излишно. Гърчът е рядко състояние и се явява само при деца, които генетично са предразположени, посочват педиатрите.

Ако бебе под 3 месеца вдигне дори ниска температура, бързата консултация с педиатър е задължителна. На тази възраст причината за повишаването веднага трябва да бъде установена, защото може да се дължи на бактериална инфекция.

Възрастните по-рядко качват температура, но това по-често е сигнал за бактериална инфекция, а тя е по-тежка от вирусната

Трябва да се вземат мерки за понижаване на температурата, ако се вдигне над 38,5 градуса. Тогава работата на сърцето и белите дробове се затруднява.

Противотемпературните медикаменти не бива да се приемат безконтролно. Макар че се продават и без рецепта, най-добре е лекар да предпише какви лекарства да се пият и как да се редуват в зависимост от всички симптоми на болестта, причинила температурата.

Бързи начини за понижаване на температурата

Един от вариантите за сваляне на температурата е да се предизвика потене. Според рецептата на народния лечител Петър Димков сигурен ефект има да изпиете 6 чаши гореща вода с чаена лъжичка. Ще ви помогнат също топли чайове – от липа, от листа малина, от дива калина, от шипка.

Бързо може да понижите температурата, ако външно охлаждате тялото. Студени вани и душове обаче не се препоръчват, защото предизвикват твърде рязко преохлаждане, което организмът не понася добре. Сложете на челото кърпа, напоена в разтвор от половин литър вода и 1 с.л. оцет. Подобен еф<ект има компрес от 2 настъргани сурови картофа и 1 с.л. оцет. Завийте в марля и поставете на челото.

Високата температура спада и с разтривка на гърдите, гърба и крайниците. Използвайте смес от вода и оцет в съотношение 2:1. Друг вариант е да направите разтривката със силен алкохол и вода в пропорция 1:1. Тя е подходяща само за възрастни, не се препоръчва за деца.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар