Ето кои етерични масла се борят най-добре с пърхота

Растителни масла не бива да се използват безразборно. Всяко действа по различен начин и има специфично приложение в домашната козметика


Например при пърхот помагат репейно, рициново и от чаено дърво.

Те отлично се справят с пресушаването на скалпа. Правят върху повърхността на кожата и косъма защитен слой. Така нормализират водния обмен и пречат за прекомерното изпаряване на влага.

Тези масла се борят и с възпаления, които често водят до пърхот. В това маслото от чаено дърво е шампион.

Нормализират и работата на мастните жлези. Прекалената им активност или обратното – ниската, води до появата на мазен или сух пърхот. Мастните киселини и витамините в маслата стабилизират този процес и го връщат в нормални рамки.

Маслата се справят с гъбичките

Те са сред най-трудните за лечение причинители на пърхота. Отстраняват и сърбежа.

Използват се по два начина – самостоятелно и в маски.

При първия начин косата се измива и в корените с пипетка се нанася масло. Леко се масажира скалпа, затопля се с кърпа и след това отново се мие. През първата седмица след 20 минути, после след 30, а накрая може да стигнете до час. Но специализираните масла не се използват в чист вид, а се смесват с базово. Рициновото и релейното в съотношение 1 към 1, а масло от чаено дърво се слага само 5-6 капки на чаена лъжичка растително. Правят се 10 процедури и следва двуседмична почивка.

Маската винаги има по-комплексно действие

Освен с пърхота тя се бори и е други проблеми като изтощена коса, засилен косопад.

Много добър ефект има маска от 2 с.л. репейно масло и 1 ч.л. сок от алое. Държи се 20 минути.

При мазен пърхот смесете равни пропорции репейно масло и кефир (или кисело мляко). Измийте след 15 минути.

За да използвате рициново масло, трябва да знаете сух или мазен е пърхотът. Ако лесно се сипе по раменете, значи е сух. Тогава смесете еднакви количества масло
и настойка от невен. При мазен направете маска с масло и 9% ябълков оцет. Ще отстраните миризмата на рициново масло, ако изплакнете косата с бира.

Достатъчно е да добавите няколко капки масло от чаено дърво в обичайния
си шампоан и ще решите проблема с пърхота. Но не се мийте веднага, а го оставете на косата 5 минути.

Може да си направите маска от 2 с.л. кисело мляко и 5 капки чаено масло. Втрийте добре в корените и измийте след половин час.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар