Авторитетен или авторитарен родител сте?

алкогард промоция

Всеки иска да е авторитетен родител. Малцина разбират, че са авторитарни. В думите разликата е само няколкото букви, но в смисъла е огромна


Както и в последствията за детето през целия му живот.

Авторитетен родител означава да изградите доверие със сина или дъщеря си, да съветвате за правилните решения, но и да давате свобода, включително да се правят грешки, които помагате да бъдат поправени без натяквания и скандали. Детето уважава вас, вие уважавате него като самостоятелна личност. То ви слуша, защото ви цени, а не защото сте го дресирали да ви се подчинява.

Авторитарният родител не зачита желанията и мненията на детето си

Той цял живот го смята за малко, неразумно и неспособно да взима правилни решения. Затова винаги му налага своите. Но го държи отговорно за изпълнението им.

Според специалистите има няколко най-чести признака, по които бихте могли да познаете, че сте властни родители.

Първият е, че не разбирате чувствата на детето и вместо да сте съпричастни, винаги му нареждате как да се държи.

Майка се разхожда с малкия си син, който носи балон. Балонът се пука и момченцето се разплаква. „Не реви, голяма работа – балон“, казва тя. За него спуканият балон е житейска катастрофа, за нея е дреболия. Вярно, дреболия е, но пренебрежението към емоциите на детето отваря пропаст между него и майката. Като не си прави труда да разбере чувствата му, тя не може да разбере и желанията му. Вместо да предложи съчувствие, дава заповед.

Вторият признак за авторитарност е постоянният контрол над поведението на детето чрез забрани и наставления – не ходи там, не прави така, това е лоша постъпка

Често всичко това не е придружено с обяснение, защото на наследника трябва изначално да му е ясно, че мама и татко знаят най-добре. Следователно за техните изисквания няма какво да се разговаря, достатъчно е да се изпълняват точно и безропотно. Синът или дъщерята няма право на мнение в ни-каква ситуация.

Третият сигнал е собственическото отношение. Авторитарните родители обичат да казват „Дължиш ми го, защото съм ти майка/баща“. Много им харесва да вменяват и вина „Трябва да ми се обаждаш, защото съм ти майка и се тревожа“.

Те никога не разказват на децата си какви бели са правили като малки, смешните случки, неволи, провали

Искат наследниците им да ги смятат за идеални от най-крехка възраст, та чак досега. Това им е нужно, защото засилва властта им.

Няма съмнение, че властните родители не искат да направят лошо на детето си. Смятат, че му правят добро и не осъзнават какво му причиняват, като не го учат да има собствено мнение, да го отстоява, да взема решения и да поема отговорност за тях.

Децата, израснали с такива родители, като възрастни са нещастни и неуспешни, твърдят психолозите. Те не могат да се справят в повечето житейски ситуации, не постигат желаното и постоянно са разочаровани. Но не осъзнават причините и са склонни постоянно да обвиняват някого другиго за своите несполуки. Понеже не са свикнали да търсят изход, да вземат решения и да ги следват, те не мислят какво да направят, а се отдават на самосъжаление: „Ах, провал, какво ще стане с мен“. Постоянно са в повишена тревожност, която често ги докарва до депресия.

Понеже остават инфантилни, децата на властни родители трудно си намират партньори

Това особено се отнася за мъжете. Ако си намерят, в семейния живот изпадат в пълна зависимост от половинката си. Въпреки това скандалите с нея може да са всекидневие, защото някогашното зависимо дете завинаги остава силно зависимо от мама и татко. Те го командват, а то се стреми да им угоди, да оправдае очакванията им, дори когато те се разминават с неговите собствени желания или с желанията на партньора му.

В професията син или дъщеря на авторитарни родители може да стане съвестен изпълнител, но не повече. Дори да има способности и таланти, не успява да ги развие по онези причини – не може да поема инициатива, да взема решения, да отстоява мнението си и т.н. Такъв човек е свикнал да пренебрегва вътрешната необходимост да се самоизразява и реализира, затова с готовност става зависим от шефа си и от по-напористи колеги, посочват специалистите.
Авторитарните родители рискуват здравето на детето си. Когато го принуждават да се подчинява на волята им, то постоянно потискат своите желания и нужди. Това води до натрупване на ненавист и стремеж за разрушение, които детето може да насочи към себе си, към родителите, към други хора.

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар