Моето дете не прави така!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Вашето пораснало дете е умно и разумно, съвестно, добре възпитано, прилично постъпващо във всичко


Вие сте страхотни родители, а страхотните родители не отглеждат деца, които правят глупости. И сте сигурни, че вашият син или дъщеря никога няма да направи това или онова.

Стоп, казвате изречение, което никога не трябва да казвате. И най-добрите деца поднасят изненади, а най-прекрасното времето за тях обикновено е пубертетът.

Може да сте единствената майка в света, която е имала щастието да отгледа перфектния тийнейджър. Ха дано, ама надали, като се пее в един хит. По-вероятно е в един хубав ден да се усетите, че му крещите „Какво си мислиш, че правиш!?“ Или в минало свършено „Какво си мислеше, че правиш?!“

Не че е нужно да предизвиквате съдбата и да мъчите себе си с драматични представи какви може да ги натвори наследникът ви

Но не бъдете толкова самоуверени и високомерни, за да смятате, че има някакви неща, които никога не могат да се случат. Колкото и добре да възпитавате детето си, не сте в състояние да го застраховате от необмислени постъпки и безразсъдни решения. Можете да намалите вероятността, но не и да я избегнете със 100% сигурност.

Затова бъдете подготвени за риска и не крещете, когато се окаже, че тийнът е свършил онази абсурдна глупост. Поемете дълбоко въздух, помислите дали и как да му помогнете да я поправи. Спокойно осъзнайте, че от грешките могат да дойдат най-ценните житейски уроци. Вашата задача е да подтикнете сгафило-то си дете веднага да ги научи.

Не се вайкайте и не се измъчвайте, че сте се провалили като родители

Фатално е само ако тийнът е извършил постъпка или престъпление, които ще обърнат целия му живот. В сравнение с това другите малки глупости са си част от съдбата на всеки родител. И не намаляват вашата стойност като майка или баща.

Хубаво е обаче и да не се надценявате, мислейки своето порядъчно семейство за бронирано. Докато цъкате удивено какво направило отрочето на колежката, съседката или приятелката, не се изкушавайте наум да си кажете „Моето никога не би постъпило така“. Не ги обвинявайте, че са лоши родители, ако нямате безспорни факти за това. Дори за най-добрите родители могат да дойдат лоши моменти, сервирани от собственото им добре възпитавано дете. Не осъждайте, предложете разбиране и подкрепа.

А онова, което може би трябва да си казвате наум, е „Пази, Боже“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар