Всичко ново, което трябва да знаете за пенсионирането

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Kогато сте на 30,40, че даже и на 50, пенсионирането ви се струва безкрайно далеч

Има нещо вярно – възрастта и необходимите години стаж непрекъснато се вдигат. Все тази е посоката, макар че в България условията често се променят, понеже парламентът поправя закона. Правителството и Националният осигурителен институт пък „ремонтират“ подзаконови нормативни актове.

Ако имате още много време до навършване на възрастта за пенсиониране, ви стига да знаете, че според новите условия размерът на пенсията ви ще зависи т осигуровките, които внасяте след 2000 г.

Трудовият ви стаж преди това се взима само като брой години, няма значение върху какви суми сте се осигурявали

Тази промяна влезе в сила от началото на 2019 г. Тя бе обявена, но в последния момент беше решено да се смята не от 1997 г., а от 2000 г. Причината е, че имало големи пропуски в уж електронния регистър за тези 3 години.

Разумно е да следите какво пише за вас във въпросния електронен регистър, като периодично влизате в него. Ако установите, че за някой месец или за по-дълъг период не са нанесени осигуровките ви, трябва веднага да се поинтересувате защо и да положите усилия информацията да бъде коректно отразена. В противен случай може да имате проблеми, когато дойде време да се пенсионирате.

Понеже за размера на пенсията се изчислява всяка осигуровка, не ви е изгодно заради липса на информация някакви месеци да са ви на нулеви суми

Независимо кой е виновен за дупката, трябва сами да се погрижите да бъде запълнена. Щом е за скорошен период – отпреди година или по-малко, помолете работодателя. Ако е за отдавнашни месеци – примерно от 2010 г., пак от работодателя си по онова време трябва да вземете т.нар. УП2 – образец на удостоверение за пенсиониране, в който да са записаните сумите, върху които сте осигурявани. Може веднага да отидете в Националния осигурителен институт и да искате да ги нанесат в електронния регистър. Може и да си пазите удостоверението, до-като ви дойде моментът за пенсиониране.

По всяко време можете да проверявате състоянието на вноските в личната си партида през сайта на Националния осигурителен институт, като влезете със своите ЕГН и персонален идентификационен код. Този код обаче ще получите, ако на живо отидете в съответната регионална служба на НОИ.

Обърнете внимание, че това е електронен регистър за осигурителните вноски

Трудовата книжка продължава да ви е нужна, защото с нея ще доказвате осигурителния си стаж. Така че когато напускате, добре прегледайте дали работодателят ви е попълнил всичко в нея. И си я пазете грижливо.

Ако за някакъв период, в който сте работили и сте плащали вноски, нямате коректно попълнена трудова или осигурителна книжка, по-добре отсега да си я потърсите при бившия работодател. Не е разумно да чакате да ви дойде моментът за пенсия, защото тогава тази фирма може да не съществува и ще имате повече проблеми с намирането на нужните документи.

Макар че хартиената трудова книжка изглежда архаично, когато толкова много се говори за е-управление и е-услуги в България, никой не я е отменил и вероятно ще бъде нужна още десетилетия.

Другото съществено ново от тази година е, че т.нар. таван на пенсиите не падна, макар че парламентът така беше гласувал при последните промени на закона. Таванът остана и беше фиксиран на 40% от максималната осигурителна сума за съответната година. В момента тази сума е 3000 лева, което означава, че максималната пенсия е 1200 лева.

Колко дълго ще действа това правило не се знае

Но като се има предвид, че непрекъснато не достигат нужните пари за изплащане на пенсии, може и да е завинаги. Въпреки критиките, че 40% е твърде нисък таван и демотивира хората да се осигуряват.

От третата промяна, настъпила от началото на тази година, всички българи, които са работили и преди 2000 г., могат да бъдат ощетени в някаква степен заради факта, че за размера на пенсията им вече не се взема предвид какви осигуровки са внасяли тогава. Колкото по-дълъг стаж и колкото по-високи осигуровки в миналия век имат, толкова по-голяма би била загубата заради новата методика.

Понеже в сайта на НОИ има персонален калкулатор и всеки може да си изчисли евентуалната пенсия, при доста хора се оказа, че по старите и новите правила се получава огромна разлика – до 3 пъти по-малко. Това е в случаите, когато човек е осигуряван на висока заплата примерно 15 години преди 2000 г., а след това поради някакви причини сумите рязко са паднали.

Избухна скандал и НОИ призна, че в такава ситуация са 37 % от проектопенсионерите

После числото беше коригирано на 32% ощетени. То също не е малко и парламентът промени условията в края на април, като въведе двоен режим.

Паралелно с новата методика депутатите върнаха и старата – правото за избор на трите най-изгодни поредни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителния доход за периода 1997-1999 г.

Промяната обаче засяга само хората, които ще се пенсионират в следващите 4 години. Те могат да си изчислят пенсията по старите и по новите условия, да видят кои са им по-изгодни и да изберат как да се определи размерът й.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар