Телефонната любов руши бракове и днес

Ако смятате, че четете поредната проповед за вредата от пребиваването ви във виртуалния свят за сметка на живото общуване, прави сте


Но откакто съществуват смартфоните, все повече социологически изследвания ги сочат като нарастваща опасност за любовните отношения.

Това е парадокс – те би трябвало да разпалват връзката, понеже я улесняват, позволяват да бъде постоянна и на практика независима от разстояния. Но във все повече проучвания излизат резултати, според които присграстеността към телефона на единия или на двамата партньори се отказва причина за раздяла или за неудовлетвореност от отношенията. Много просто защо – той се явява съперник за времето и вниманието.

Британско изследване дава интересен резултат -хората спят средно 8 часа и 21 минути, а с електронни устройства прекарват 8 часа и 41 минути на денонощие

Част от това време е работно или уплътняване на минути по време на пътуване. Но друга част е от свободното. Включително за онова потапяне в социалните мрежи, което дава илюзорна представа за осведомяване и контактуване с приятели.

Та ако сте от тези, обсебените от електронни джаджи, дайте си сметка колко време ви остава да си приказвате с любимия. Телефонът и всякаквите други технологии за връзка са супер, когато той не е до вас. Но когато е, дали не жертвате общуването си с него, защото не можете да устоявате на сигналите
от телефона си. На него сте качили най-различни приложения. Така де, защо да не използвате всичките му възможности.

Той издава звук за съобщение в мейла ви и вие веднага го отваряте

Нещо влиза през една от многото ви социални мрежи, я да погледнете какво е. Някой ви праща картинка през вайбъра. Друг звъни по телефона. Постъпва есемес -предлагат ви да си купите нещо от магазина, където дадохте номера си. Свързани сте с целия свят, той не ви оставя на мира и вие не сте в състояние да му обърнете гръб.

Може би даже през нощта. Четирима от 10 британци, анкетирани в онова проучване, са признали, че си държат телефона в спалнята, въпреки че се будят от звуците му. Половината пък не крият, че сутрин като се събудят, си проверяват електронната поща и пътьом преглеждат няколко съобщения в интернет. Но само 18% намират време да закусят вкъщи.

Присграстеността към смартфона с всичките му функции си има име – номофобия

Съкращението идва от английски език – no mobile phone phobia. Страх човек да остане без телефона си. Защото ще пропусне нещо. Това е психическо заболяване. И както при повечето други разстройства, зависимите отказват да признаят проблема. А и той е по-невидим отколкото примерно алкохолизма или наркоманията. И много по-масов, защото процентът на хората, които имат смартфони, постепенно клони към 100. Те пък стават все по-тънки, леки и удобни да са неотлъчно до вас в джоба, на масата, под възглавницата.

Според световните проучвания жените по-често страдат от номофобия. Тези, които изпитват тревога, като останат далеч от телефона си, са със 17% повече от мъжете.

Те и прекарват повече време в социалните мрежи, и по-често търсят информация в интернет. Фактът е свързан с това, че по принцип жените четат повече от мъжете. Но така или иначе опасността да отделят много време на смартфона и любимият да се почувства пренебрегнат си остава. А мъжете мразят съперници, пък били те и електронни.

Пристрастяването към телефона е епидемия с все по-големи размери

Папа Франциск призова преди Великден хората да не му се поддават. „Когато станеш роб на мобилния си телефон, губиш свободата си“, подчерта той.

Проблемът е, че пристрастяването идва незабележимо. В началото винаги има алиби защо следите съобщенията си. После така привиквате, че не можете по друг начин. Чувствате тревожност, ако телефонът не е до вас, защото ви се струва, че пропускате някакви съдбоносни неща.

Любимият ви говори нещо, вие продължавате да слушате, макар че проверявате онова, за което сигнализира телефонът

Или спирате да му разказвате на половин дума, за да извършите същото действие с неотлъчната си джаджа. По време на секс се разсейвате, когато тя дава сигнал. И всичко ви се струва напълно нормално.

Как да го чувствате иначе, щом си позволявате да вървите дори срещу онова, което ви е заложено от природата като инстинкт за самосъхранение на физическото и менталното здраве – да спите. Крадете от съня си, за да ровите в социалните мрежи. Според световно проучване 41% от хората в развитите страни постъпват точно така.

Щом разпознавате себе си, значи имате или скоро ще имате проблем

Ако не със здравето, то със връзката. Не се успокоявайте с мисълта, че любимият ви също е пристрастен към смартфона си. Според проучванията и жените, и мъжете смятат препаленото внимание към него за липса на внимание към себе си. Включително онези, които също не пропускат тутакси да си проверят съобщенията или да отговорят на обаждане в интимен момент.

Няма разбиране, че някой може да прави същото
и това да бъде валидно извинение да пренебрегва любимия си. Причината е онази същата – собствената зависимост трудно се осъзнава. Защото за нея винаги има някакви оправдания. А за другия няма. За него приоритет трябва да е половинката му, щом твърди, че я обича.

Все повече учени сигнализират за проблема и това принуждава технологичните компании да започнат да работят в обратна посока – да защитят потребителите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар