Зодия Телец: митология и история на зодиакалния знак

Символ на знака Телец е бикът. Южен, студен, нощен, сух фиксиран знак. В човешкото тяло съответства на шията и гърлото


Бикът е самата земя. Но упоритостта на Козирога отнема на Бика характера на смелостта и силата.

Като истински бик, Телецът понякога е решителен и несговорчив, а друг път – напротив – предан и верен. Влиянието на Венера свидетелства, че Телецът е познавач и ценител на красотата. Планетата му внушава силна страст и буди у него чувствеността, която той обикновено сдържа.

Телецът е способен на ревност и ярост, както и на щедрост и доброта

Знакът на Телеца е Луна със сърп. Луната е репрезентацията на майчината плодовитост, а сърпът – наклонности към обогатяване. Телецът олицетворява човека, свързан със земята. Представлява също производителните сили на природата.

В образа на Телеца древните египтяни почитат свещения бик Апис. Алхимичен знак за стадия консолидация (coagulare). Съответства му еврейската буква -Bay, първият йероглиф – око, число – 6, карта Таро – Любовници.
На езотерическата карта предсказва победа вследствие на упоритост и трудолюбие.
Телецът е знак, който съхранява (conserve) и строи.

МИТОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ НА ЗНАКА

Веднъж, прелитайки над град Сидон, Зевс вижда идилична картина: млади девойки се разхождат по пролетна ливада, танцуват и плетат венци от ярки ароматни цветове. Най-прекрасната сред тях е облечена в одежда от пурпурна тъкан със златни орнаменти.Това е Европа – малката дъщеря на местния цар.

Зевс се спуска на земята и се явява на ливадата в образа на чуден бял бик, чиято козина прелива в златисти оттенъци, на челото си има сребърно петно с формата на полумесец. Момичетата веднага го наобикалят, започват да го галят и да го хранят с прясна трева. А бикът коленичи в краката на Европа и я близва по ръцете. Европа го прегръща – диханието му ухае на амброзия. Смеейки се, тя го целува по челото и сяда на широкия му гръб. В същия миг бикът скача, хвърля се в морето и заплува, разсичайки вълните като делфин.

Отначало Европа е силно изплашена

Но когато вижда как вълните отстъпват пред бика, а редом с тях плуват прекрасни нереиди, делфини и други морски обитатели, се успокоява, притисната в меката кожа на божествения си покровител. Скоро на хоризонта се появява родният на Зевс остров Крит. Там Европа му става жена и му ражда двама синове – Минос и Радамант. С времето тя става царица на Крит, като се омъжва за критския цар Астерион, чийто престол по-късно наследява Минос. А Зевс разполага на небето божествен бик – съзвездието Телец, като напомняне за Европа и огромната му любов към нея. С този мит е свързано и названието на нашия континент – Европа.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар