Жените по-често страдат от болест на Алцхаймер

От болестта на Алцхаймер по-често са засегнати жени отколкото мъже и американски учени смятат, че вероятно са открили на какво се дължи това


В мозъка на жените се натрупват по-бързо протеинови отпадъци. В резултат развитието на болестта на Алцхаймер се ускорява, съобщиха изследователи от Харвард.

Предишни изследвания установиха, че т.нар. протеинови отпадъци или амилоидна плака са своеобразна хранителна среда за болестите на Алцхаймер и на Паркинсон. Те постепенно унищожават неврони в различни мозъчни зони, а това води до загуба на паметта и слабоумие.

Специалистите от Харвард са изследвали количеството протеинови отпадъци в мозъците на 300 доброволци. Не установили различия между здравите мъже и жени. Но у пациентите с алцхаймер имало разлики. У засегнатите от болестта жени били открити с 6-10% повече протеинови отпадъци отколкото у мъжете. В най-тежките случаи – дори със 70% повече.

Друго проучване измери, че дори и една безсънна нощ увеличава количеството протеини в мозъка. По време на сън невроните в мозъка се свиват и това позволява на организма да се очисти от натрупалите се отпадни вещества. По тази причина е изключително важно, ако забележите симптоми за отслабване на паметта или други когнитивни дисфункции, да си осигурите пълноценен сън през нощта, съветват изследователите.

Учените засега не знаят каква е причината за натрупването на протеинови отпадъци в мозъчните клетки. Ако успеят да изучат въпросния механизъм, ще се опитат да създадат ефикасни препарати срещу болестите на Алцхаймер и на Паркинсон.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар