Как се използва откриването на огледалните неврони в медицината?

Установено е, че при жените огледалните неврони в емоционалната система са повече, отколкото при мъжете


С това се обяснява по-високата способност на дамите към разбиране и съчувствие.

Направени са експерименти, като на доброволци от двата пола са показвани хора в състояние на болка и страдание. Женският мозък реагира много по-силно от мъжкия. Този механизъм е резултат от еволюцията. За природата е важно именно майката, която прекарва най-много време с детето, да е емоционално открита, да съпреживява, да се радва. И чрез огледалния принцип да спомага за развитието на емоциите на малкия човек.

Следователно безсмислено е да обвиняваме мъжете за това, че са безчувствени, и да им се сърдим. Такава е повелята на природата.

Има и друг любопитен експеримент, който показва разликата между мъжете и жените. Организирана е игра, в която двама играят срещу трети. След това обаче единият започва да играе срещу своя партньор, да хитрува. В този случай, ако потърпевшият е мъж, започва страшно да се сърди, докато жената смята подобно поведение за невинна шега. Тоест тя е по-склонна да прощава, да се отнася и да възприема много неща по-леко. А мъжът реагира на измяната много по-сериозно и е по-малко склонен на компромиси.

БОЛНИ НА КРАКА

Как се използва откриването на огледалните неврони в медицината?

Известно е, че моторните огледални неврони ни карат мислено да възпроизвеждаме действието, което виждаме, ако го върши друг човек, в това число и на екрана на телевизора или компютъра. Така например е установено, че когато хората гледат боксов мач, дои тях се напрягат мускулите, дори могат да се свият юмруците. Това е типичен невроефект. Върху него е базирана и нова технология за възстановяване след инсулт, болестта на Алцхаймер и други заболявания, при които човекът забравя някои движения. Такива експерименти се провеждат в Италия и Германия.

Същността на метода се състои в това, че ако при пациента невроните не са окончателно „забравени”, а е нарушена работата им, то използвайки зрителния импулс – показвайки необходимото действие при определени условия, може да се активизират нервните клетки, да бъдат заставени „да отразяват” движенията и отново да започнат да работят както трябва. Методът се нарича „терапия на действието и наблюдението” (action-observation therapy). Тя дава чувствително подобрение в експериментите при реабилитацията на болни след прекаран мозъчен инсулт.

Но най-удивителният резултат е установен, когато тази терапия е изпробвана при възстановяване на хора след сериозни травми от автомобилни катастрофи – когато човекът е поставян в гипс, а след това фактически трябва отново да се учи да ходи. Обикновено в такива случаи дълго се запазва болезнената походка, пациентът накуцва и т.н. Традиционното обучение и тренировки отнемат дълъг период. В същото време, ако се покаже на пациента специално създаден филм със съответните движения, в мозъка на пострадалия се активизират необходимите двигателни неврони и той започва да ходи нормално буквално за няколко дни.

СЧУПЕНИТЕ ОГЛЕДАЛА

А какво се случва, ако при човека са увредени самите огледални неврони?

Оказва се, че тези неврони не е лесно да бъдат увредени масово, тъй като са разпределени по цялата кора на главния мозък. Ако човекът прекара инсулт, се увреждат само част от тях. Например известно е, че когато е засегната лявата част на мозъка, човекът понякога не може да разбере действията на другите хора.

Най-сериозните увреждания в системата на огледалните неврони са свързани с генетическите нарушения. Често това се случва при аутизма. Тъй като в мозъка на тези пациенти е компрометиран механизмът на „отражение” на действията и емоциите на околните, аутистите просто не могат да разберат какво правят другите хора. Те не са в състояние да съчувстват, тъй като не изпитват сходни емоции при вида на радост или печал. Всичко това им е непознато, може дори да ги плаши. Затова болните от аутизъм се опитват да се скрият, избягват общуването.

Смята се, че е възможно максимално пълноценно възстановяване на деца аутисти, докато са още съвсем малки. В най-ранния етап трябва да се проявява много силна чувствителност, дори сантименталност към тях. Майката, специалистът трябва да разговарят постоянно с детето, да се докосват до него, за да развиват и моторните, и емоционалните навици. Много е важно да се играе с него, но не на състезателни игри, а на такива, при които успехът настъпва единствено при съвместни действия. Така детето разбира, че заедно не е страшно, а полезно.

КОИ НИ РАЗБИРА?

Повечето хора имат домашни животни, които са се превърнали в членове на семейството. Възможно ли е разбирането между човека и животното благодарение на огледалните неврони?

По отношение на котките е трудно да бъде установено. Кучетата са „по-съзнателни”. Когато кучето се храни, го прави също като нас. Ние го разбираме, защото самите извършваме същото действие. Но когато то лае, мозъкът ни не е в състояние да разбере какво означава това.

Опити показват, че огледални неврони имат и някои пойни птици. При тях в моторната кора на главния мозък са открити клетки, отговарящи за определени ноти. Ако човек ги възпроизвежда, в мозъка на птицата се активират съответните неврони.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Когато гледа филми на ужасите или трагични репортажи по телевизията, човек автоматично получава същите емоции. Разстройва се и започва да секретира хормона на стреса кортизол, който нарушава съня, паметта, работата на щитовидната жлеза и т.н. Но с помощта на огледалните неврони можем и да повдигнем настроението си. Ако общуваме с позитивен, жизнерадостен човек или гледаме такъв филм, в мозъка ни възникват същите емоции.

Ако искаме да подобрим настроението на друг човек, то най-големи шансове имаме да го направим не с трагически съчувстващо изражение на лицето, а с доброжелателна усмивка.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар