Как да печелите доверие и симпатии?

Всъщност това, всъщност онова, повтаря събеседникът ви. „Всъщност“ е от паразитните думи, които не красят речта

Но вместо да се усмихвате наум, че човекът насреща не си дава сметка какъв паразит го е налазил, вие можете да използвате лошия му навик. Нали искате да му станете симпатични и да постигнете своя цел.

Има различни психологически трикове, за да се почувства събеседникът ви на една вълна с вас

Някои са по-сложни и изискват време. Например т.нар. ефект на Франклин – да помолите някого за дребна услуга и да разчитате, че по-късно няма да ви откаже по-голяма. Американският политик Бенджамин Франклин е пробвал лично ефекта, наречен после на негово име, и е записал в дневника си: „Човек, който веднъж е направил нещо мило за вас, е по-вероятно да ви помогне отново“.

Много често обаче се налага да постигнете доверие много бързо, няма кога да градите по-трайни отношения. Експертите по комуникация твърдят, че и за такива случаи има хитрини, с които да си помогнете.

Примерът с „всъщност“ е за техника, която ще ви позволи да разберете дали събеседникът ви харесва, или не

Това понякога си личи от пръв поглед, но при добрите професионалисти, които са и добре възпитани хора, любезността е задължителна. Ако събеседникът ви слуша приветливо и даже учтиво кима, не значи, че ще се съгласи с вашето предложение. За да определите поведението си и по-нататъшните си усилия, може да проверите дали сте му симпатични с лесен трик. Като го слушате внимателно, обърнете внимание на специфична дума, която той обича да използва. Щом я чуете, се усмихвайте и кимайте с глава утвърдително. Ако човекът ви харесва, той ще започне да употребява думата или израза все по-често. Така ще покаже отношението си към вас. А понеже вие му демонстрирате симпатия с усмивките и кимането, той подсъзнателно ще започне да изпитва към вас доверие.

Капанът тук е добре да премерите реакцията си

Трябва да изглеждате искрени. Лек нюанс на ирония ще има обратния ефект, особено ако събеседникът ви е наясно с лошия си навик да употребява често и без нужда паразитна дума или израз.

Номерът с кимането и усмивките работи и чрез още една техника за постигане на симпатия – човекът започва да ви харесва повече, защото открива общи черти помежду ви. А няма никакво съмнение, че хората така са устроени – чувстват се по-близки с този, с когото имат сходства. Вашият събеседник си обича думата или израза. Вие се усмихвате, сякаш и на вас ви допада. Значи имате прилика. На човека му става приятно и е по-склонен да се съгласи.

Точно с тази цел се препоръчва т.нар. огледална техника

Огледалната техника е да създавате прилики между вас и събеседника си, като повтаряте жестовете му.

Естествено, че човекът ще ви хареса, ако сте усвоили навика да правите комплименти при всеки удобен случай. Няма индивид от рода хомо сапиенс, на когото да не му прави удоволствие да чуе добра дума за себе си.

Реакциите да хванете подходящия момент и да изсипете правилната доза ласкателство се учат. Затова започнете да тренирате с близките си – семейството и приятелите, после минете на колегите и шефа си. След известно време няма да ви е проблем да прилагате този трик с непознати.

Е, човещинка си е и обратното – вие лекичко да се покажете несъвършени пред събеседника си

Може да направите грешница, за да му станете по-симпатични, вместо да парадира-те със своята компетентност и идеалност.

Всички хора се опитват да не правят грешки, понеже се страхуват от присмех. Но допускането на дребна грешка показва, че не сте перфектни, и не пораждате завист. Напротив – като ви поправи или като ви помогне да намерите точната дума, с която уж се затруднявате, другият се чувства по-добър от вас. Така се отпуска в компанията ви, печелите доверието и симпатията му. Ето ви благодатна почва да постигнете, каквото искате от него, без да ви помисли за манипулатори.

Грешницата трябва да е дребна и да не правите често този номер. Иначе хората ще започнат да се съмняват в способностите ви или ще прозрат, че прилагате техника. Тя впрочем е доста известна.

Ловък начин да спечелите доверие е да създадете впечатление, че споделяте тайна

Не казвате нещо наистина важно и прекалено лично за себе си – в деловото общуване подобна фамилиарност е дори стряскаща, ако не познавате достатъчно събеседника си. Тайната, която съобщавате, трябва да го накара да се почувства специален, но не е и притеснен от откровението ви. Така че много добре преценете какъв човек имате насреща си, за да изберете какво да споделите.

Изпитана техника да получите това, което искате, е едновременно да не допускате отговор „не“ и да създавате илюзия, че предлагате варианти за избор.

Номерът работи на практика, като не задавате въпрос на човека дали ще направи нещо, или не, а например кога.

Искате да получите документ от колега. Не го питате „Ще ми го дадеш ли“. Питате ще може ли да ви го прати утре или ще му е по-удобно в края на седмицата. Така не допускате съмнение, че може да откаже да свърши работата, но същевременно не го притискате, а му оставяте избор. Хем изисквате от него, хем не му заповядате. Оставяте впечатлението, че той контролира ситуацията. То е най-важното, за да постигнете целите си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар