Алфа мъж и алфа жена – един невъзможен съюз

промоции

Всички хора се делят на алфа, бета и гама, гласи една психологическа теория


Разделението е по първите букви на гръцката азбука. То обаче не значи, че хората са първа, втора и трета категория. Значи, че имат различни качества. И всички са необходими за оцеляването на група.

Алфа са водачите, генераторите на идеи и действия. Целеустремени, решителни, склонни да рискуват, те дърпат напред и организират останалите.

Бета са помощниците, които вършат основната работа. Макар че им липсват качествата на водачите, без тях общността не може да съществува.

Гама са артистите, които се отличават с по-особени способности. Те дават вдъхновение. Но ако в групата липсват алфа и бета хора, тя се разпада, защото няма нито кой да води, нито кой да върши работа.

Тези психологически типове могат да се влюбват на воля, но дали ще създадат щастлива връзка много зависи от комбинацията.

Така е при всички други
типологии, но на тази особеното й е, че мъж и жена от един и същи вид по-рядко успяват да се чувстват удовлетворени заедно.

Алфа мъж безспорно си пасва с бета жена

На мъжете през хилядолетията им е внушено, че те са силният пол и трябва да са водачите – на семейството и на обществото. Жените пък са свикнали, че на тях им се пада да вършат основната работа. Така всеки в двойката приема ролята си и къде с природни дадености, къде с напасване и компромиси, хармонията се получава.

Когато е влюбен и търпелив, алфа мъж добре е живее и с гама жена. Тя не е особено подредена и оправна, но той й прощава, защото има таланти, които компенсират всякакви битовизми. Често любимата и така го окрилява в неговата целеустременост, че лидерът по природа се чувства още по-силен.

Но ако не е склонен да оценява духа, който гама жената дава на двойката, алфа мъжът закопнява за бета половинка. Сиреч за съпруга, която е по-скучна, но пък като добра изпълнителка следва решенията му и неуморно се грижи за неговия комфорт.

И ако при тази комбинация шансът може да бъде 50:50, срещата на алфа мъж и алфа жена е по-скоро взривоопасна

Лидерът и лидерката рядко успяват да направят щастлива двойка, понеже твърде много си приличат. Трябва да са изключително влюбени, много интелигентни и гъвкави, за да съчетаят водаческите си характери.

Лошото е, че алфа жената е склонна да си търси алфа мъж

Само той й изглежда достоен партньор. Едновременно с това обаче не е готова да бъдат равностойни, още по-малко да му отстъпва водеща роля. И настъпва борба за надмощие, която обикновено води до раздяла.

Според психолозите алфа жената значително по-лесно би се разбирала с бета мъж, но това й се изяснява едва след няколко неуспешни връзки. Или пък никога и най-често от този тип са оплакванията, че днешните мъже се страхуват от силни жени.

Алфа жена обикновено чудесно живее с гама мъж, ако още в началото приеме ролята му на артист

Тогава тя се прекланя пред таланта му и със своите усилия компенсира всякакви неудобства за семейството, произтичащи от липсата му на решителност и на изпълнителски способности.

При двама от типа бета проблемите идват от липсата на лидерство. Те имат нужда някой да е амбициозен, решителен и способен да организира, да бъде мотор. Тази роля не идва отвътре нито на мъжа, нито на жената, но ако по необходимост единият все пак прояви склонност да я поеме, нещата потръгват. Друг вариант е да се научат с дълги обсъждания и колебания да взимат решения. Но често се случва жената да се разочарова и или да остане с партньора си нещастна и неудовлетворена, или да го напусне, за да си търси алфа мъж.

При артисти нещата също вървят мъчително и хаотично, но двойката оцелява, ако заедно се опитва да се организира. Има опасност мъж и жена бета обаче да се разделят заради творческа завист. Всеки ревнува партньора от особените му способности. И настъпват бурни сблъсъци като при двойките алфа.

Според психолозите, които споделят тази трибуквена теория, комбинациите от всички типове могат да се научат да живеят щастливо, щом се обичат и всеки приема другия такъв, какъвто е.

Големите кризи настъпват, когато единият или и двамата са се излъгали в очакванията си

Например жената смята, че се е влюбила в алфа мъжкар, а пък той се оказва редови изпълнител. Или пък мъжът си е търсил склонна да го слуша бета партньорка, а пък тя всъщност е лидерка, добре прикрила се, понеже знае, че т.нар. силен пол не си пада по такива жени.

Следователно изводът и от тази теория е, че ако въобще може да има гаранция за щастлив семеен живот, тя е в доброто опознаване на любимия и в реалистичните очаквания от него.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар