Теория на изневярата: мъжете кръшкат при всякакви условия

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Вековните сексуални стереотипи гласят, че на мъжете им е „по-слаб ангелът“

Betrayal concept – beauty woman seducing attractive man

Дори когато имат щастлива връзка и са влюбени, те нямат нищо против кратка, неангажираща авантюра. Ей така, за спорта. А жените ценят отдадените връзки и са по-малко склонни на онова, което разговорно се нарича „шавливост“.

Според разпространената теория тази разлика идва от анатомията и физиологията на двата пола. За жените сексът не е само удоволствие, той има повече възможни последствия: бременност, раждане, отглеждане на дете. Затова жените са по-отговорни в секса и по-претенциозни в избора си на партньори. Макар че съществуват много начини за предпазване, знанието за възможните последствия е вкоренено в женската психика през хилядолетията, та до днес.

Ако обаче тази еволюционна теория е вярна, откъде се вземат жените, с които мъжете кръшкат?

Тук се намесва пазарна теория, за да даде отговор.

Тя стъпва на статистиката. Ако в едно общество има равен брой жени и мъже, е невъзможно за един мъж да има средностатистически повече сексуални партньори от една жена.

Според Mating Market Theory (ММТ), в буквален превод от английски -брачна пазарна теория, разликите в предпочитанията идват не само от биологията на половете, а и от „предлагането“. То е по-голямо, когато в обществото има повече свободни партньори от противоположния пол. По-рядко срещаният пол разполага с богатство от възможности и свобода за избор на „пазара“.

Когато на разположение са повече на брой жени, мъжете могат да бъдат по-сексуално разкрепостени

Когато обаче жените са по-малко, те са скъпоценен ресурс, могат да изискват пълна отдаденост и вярност от мъжете си. И хетеросексуалните от силния пол се съобразяват, защото на пазара има дефицит.

За да докажат своята пазарна теория, че верността и изневярата са силно повлияни от половия състав на населението, американски изследователи са направили социални експерименти в индиански племена, които водят сравнително затворен живот.

Избрали осем племена с разнообразни съотношения между половете. Наблюдавали ги, а при анкетата задавали въпроси от типа „Колко сексуални партньори сте имали в последната година“ и „Наслаждавате ли се на секс без връзка/брак“.

Резултатите показват, че половият състав на обществата наистина има значение.

По принцип еволюционната теория е вярна – отговорите за предпочитанията подкрепят стереотипа за мъжа, който е по-склонен често да сменя партньорките, и за жената, която иска да е отдадена на един.

Но като се взимат предвид различията в броя жени и мъже в едно племе, оказва, че поведението на практика се определя от търсенето и предлагането. В обществата, в които мъжете са много повече от жените, няма разлика между желанията на силния и слабия пол. И двата искат отдадени връзки. Ценят верността, не са склонни към изневяра.

Любопитното е, че там, където жените са повече от мъжете, пак продължават да искат отдадени връзки. Т.е. не са склонни
да използват по-голямото търсене, за да сменят мъжете.

Учени подкрепят ММТ и с исторически факти

Мъжете винаги са живели по-опасно, имало е войни, загивали са и заради това обикновено те са били по-малко от жените. Което ще рече, че изобилното предлагане допълнително ги е тласкало към промискуитет (честа смяна на партньорките). А жените пък е тласкало към моногамия – като си имат мъж, да правят всичко възможно да си го задържат. В това число и като не изневеряват, което е една от моралните норми и табу в повечето религии.

Така е в социален аспект. А иначе в психологически се говори за промискуитет и при двата пола. При мъжете се нарича сатириазия, при жените – нимфомания. Това е свръхактивно търсене на сексуални контакти, което обикновено трудно бива задоволявано рамо от един партньор. Състоянието няма нищо общо с любовта. Влюбеността в няколко партньори едновременно се нарича полиамория. При нея пък може да няма секс, само романтика.

Брачната пазарна теория е средностатистическа, така че не започвайте да гледате с подозрение скъпия само защото работи с много жени. Представете си нещата така: и в мола се предлагат хиляди нови рокли, но вие може да не харесате нито една и да си носите старата, защото си я обичате и ви е удобна. Грубовато сравнение, но както знаете от икономиката, пазарът е по-сложно нещо от търсене и предлагане. Има примерно и потребителски вкусове.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар