Повече свободно време за младата майка? Ето как да го постигнете

Нужно е да създадете режим на бебето. Спазването му облекчава грижите и позволява на майката да планира времето си


Според привържениците на режима той е добър за детето. Противниците му смятат, че бебе не бива да се отглежда по график, а се оставя да спи и да се храни, когато има нужда.

През първите 2-3 седмици новороденото живее в свой ритъм, който не се поддава на контрол. Към 4-6-ата седмица е готово да се приспособи към удобно за майката време за хранене и сън. Трябва да въведете графика постепенно, като увеличавате по малко промеждутъците между храненията. Стане ли нервно, успокоявайте го по друг
начин, докато дойде планираният час за кърмене.

Оставете 3-4 часа паузи между кърменията

Главното за „вътрешния часовник“ на бебето е храненията да са всеки ден горе-долу по едно и също време. По едно и също време го слагайте и да спи.

На месец и половина може да пробвате метод, препоръчван от немски педиатри. От момента, в който бебето се събуди, докато пак го сложите в креватче-то, трябва да минат 2 часа. Само вечер се придържайте към определен час за лягане, дори детето да прекара преди това повече от 2 часа без сън.

След 3-ия месеца въведете часове за дневен сън

Решете кога ви е удобно да спи и се придържайте всеки ден към графика. Задрямва ли по-рано, разсънвайте го. След седмица свиква и заспива в планирания час. Вечер продължавайте да го слагате по едно и също време.

Ако забележите, че е неспокойно нощем, не го оставяйте да спи много денем. 60-90 минути стигат. Събуждайте го, щом изтекат.

Сметнете колко часа в денонощието спи, колко са нощен сън и колко дневен

След това решете кога ви е удобно да го слагате вечер да спи и преценете колко и кога ще спи денем. Режимът на 3-месечно бебе, което спи три пъти дневно, изглежда така: нощен сън от 21 до 6 ч., дневен – от 9 до 11, от 13 до 14,30 ч. и от 16,30 до 18 ч.

След 6 месеца са достатъчни две дневни спанета. Режимът е: нощен сън от 21 до 7 ч., дневен – от 10,30 до 12 ч. и от 1530 до 17 ч. Времето на бодърстване преди нощния сън трябва да е не по-малко от 4 часа.

Към година и половина детето минава към едно дневно спане. Слагайте го да спи вечер от 21 до 7 ч., денем – от 13 до 15 часа.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар