Лечение и профилактика на разширени вени

По-често от варикозна болест страдат жените. И при двата пола има силен наследствен фактор
Около 60% от българките имат разширени вени

При мъжете процентът е около 30, гласи медицинската статистика. Една от причините за половата разлика при варикозната болест е бремеността, когато се увеличават женските хормони, а и тялото натежава. Втората са високите токчета. Като профилактика дамите трябва да ограничат носенето им до 2-3 часа дневно, ако не искат да имат разширени вени, съветват лекарите.

И при двата пола варикозната болест се получава най-вече заради заседналия начин на живот. Задържането на кръвта в кръвоносните съдове на долните крайници създава условия за развитието й.

Заболяването е световен здравен проблем, затова в началото на лятото специалистите провеждат информационни кампании за превенция на хроничната венозна болест.

Когато времето се затопли, организмът става по-чувствителен. Затова трябва да обърнете внимание дали нямате начални симптоми – леки отоци и чувство за напрежение в краката например.

Първите оплаквания често се появяват още в млада възраст. През деня те се изразяват в усещане за тежест, за затопляне, умора в краката. Много характерно е и в схващането на мускули през нощта. Не ги пренебрегвайте, а посетете съдов хирург. Той ще установи дали става дума за начална фаза на варикозна болест, или за проблеми на опорно-двигателния апарат.

Трябва да сте особено внимателни, ако имате роднини с това заболяване

Разширените вени са обусловени от силен наследствен фактор и при двата пола. Ако човек е с вродена слаба съединителна тъкан на венозната стена и дълго време прекарва прав или седнал, варикозната
болест му е гарантирана. Допълнителни неблагоприятни фактори са наднорменото тегло и носенето на неудобни обувки.

След нулевата фаза на заболяването, която се характеризира с умора в краката вечерно време или усещане за мравучкане, могат да се появят т.нар. метлички – малки разширени вени. После краката започват да отичат и варикозната болест преминава в по-напреднали фази, които изискват лекарска намеса. В терапията обикновено се включват медикаменти с екстракт от див кестен, известен с благотворното си въздействие.

Движението е най-важната профилактична мярка срещу появата на разширени вени. Не е необходимо да се занимавате с определен вид спорт, макар че плуването и колоезденето имат отличен ефект. Дори ходенето пеша е достатъчно.

Специалистите препоръчват на хората с професии, при които им се налага много да седят, непременно да стават на всеки час и да се поразходят за кратко, колкото да преодолеят застоя на кръвта. Онези, които се подлагат на продължително физическо натоварване, трябва да си почиват с вдигнати над нивото на сърцето крака.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар