Как се оформя алпинеум с почвопокривни растения?

Без почвопокривни растения не може, става ли дума за алпинеум. Те имат плитки корени, образуват малки туфички и запълват пространството около камъните

Подходящите видове за тази цел са много. Някои са цъфтящи, други са листно-декоративни. Но цъфтящите винаги имат гъста листна маса и са ефектни и без пъпки. Декоративните също разтварят цветчета по клонките си, макар и не толкова ярки.

Засаждат се както на върха на алпинеума, така и по долния му ръб, а най-издръжливите виреят между камъните. Винаги трябва да се съобразявате с посоката на растеж и с бъдещите багри, за да се образува красива композиция с плавни преходи.

На върха се садят растения, устойчиви на засушаване и жега – иберис, карамфили, молодио, кимион. За средната част на алпинеума са подходящи обриета, флокс, саксифрага. В подножието засадете по-устойчиви на сянка и влаголюбиви като лиатрис и кампанула.

Нискостебленият флокс е сред най-ефектните почвопокривни растения, защото е с най-обилен цъфтеж

Често се сади и като бордюрно цвете в лехи покрай пътеки. Основната багра е розова. Обича ярка светлина, вирее в почва, която не е прекалено плътна, кисела и подгизнала. Важно е да го поливате след първата вълна на цъфтеж, за да образува пак пъпки. Подхранва се през 2 седмици с комплексен препарат.

Церасгиум е тревисто многогодишно растение, което стига само до 30 см. Образува гъсти храстчета, стъблата може и да се стелят, покрити са с гъсти сребристи листа. Най-впечатляващ е, когато се разтворят бели или пурпурни цветове. Садете го в основата на алпинеума или покрай големи камъни. Цветето е светлолюбиво, предпочита добре дренирана почва. Към каменистата добавете малко торф.

Арабис пуска стелещи се стъбла, които се вкореняват между камъните. Листата са наситено зелени и опушени. Цъфтежът е скромен като времетраене, но обилен. Белите и розови цветове са на гъсти китки, а златистата им среда допълнително краси алпинеума. Може да го засадите на всяко място като акцент. Обича слънце или лека сянка. Почвата трябва да е рохкава и песъчлива, подобрена преди засаждането. Скъсявайте клонките, за да се сгъстят.

Саксифрага е семейство от 300 вида разнолики растения, повечето от които обичат камениста почва

Дори на най-слънчево място винаги изглеждат свежи и не се страхуват от засушаване. Звездовидните цветчета са ярки и много. Най-добре вирее в подножието на алпинеума. Предпочита ярка светлина или полусянка, лека и подхранена почва. При сухо време поливайте.

Календулата също краси алпинеумите, стига да е в средната им част или в основата, където почвата е по-хранителна. Цветовете са бели, сини и розови. Има нужда от светлина, понася и лека сянка. Почвата не трябва да е кисела, а добре дренирана и хранителна. Торете преди образуването на пъпки.

Обриета прави очарователни виолетови или малинови акценти в алпийската градина. Цъфти обилно, малките цветчета образуват плътен килим. Основното предимство на растението е неговата студоустойчивост. Засадете го в средната част на каменистата градина, стига да е достатъчно слънчево. Почвата не трябва да е прекалено хранителна. Полива се само при екстремно засушаване. След прецъфтяване се изрязва.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар