Интервалното гладуване: как е най-добре да се направи?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За интервалното гладуване специалистите спорят през последните десет години


Някои казват, че е сред най-ефективните диети. Според други е опасно за здравето. Както обикновено става в такива случаи, истината е по средата. Ако се подходи разумно и се спазват стриктно правилата, всичко е наред.

Интервалното гладуване става популярно покрай гениите от Силиконовата долина. Техните интелектуални способности, но и натоварването във всекидневието са далече от обичайните. Умниците са открили в този начин на хранене възможност мозъкът им да работи по-бързо. Теорията, че така се повишава работоспособността и скоростта на реакциите, се основава на ползата от кетоните – идеалната храна за мозъка. При интервалното гладуване тяхното ниво в кръвта се покачва, а в периодите на глад хората имат по-ясна мисъл и повишена устойчивост на стрес.

Гладът, както и интервалните физически тренировки впрочем, са стрес за организма

Стресът го кара да произвежда повече белтъци. После те ще бъдат употребени от мозъка за неговата активност и скорост на невронните връзки.

Иначе ефектът на отслабване се подразбира, след като ядете по-малко. При дефицит на калории организмът търси нови източници на енергия, в идеалния случай посяга на излишните мазнини. Важно е при ограниченото меню да не рискувате с тренировки, защото те може да са опасни за сърцето.

Зад тази диета застават и ендокринолозите

Tя помага в борбата с инсулиновата резистентност и нормализира изработката на хормона с насищането с лептин.

А това са основните причинители за увеличаване на висцеларните мазнини, които се образуват около вътрешните органи и са най-опасни за здравето. С експерименти е доказано, че периодично прилагане на интервалното гладуване води до разграждането им, което не се постига с почти никоя друга диета.

Доказано е и че интервалният глад забавя процесите на окисляване, кара организмът да се спаси от продуктите на клетъчния разпад и повредените клетки по-бързо се заместват с нови. А това е начин да се забави стареенето.

Как се гладува интервално?

Тук не става дума за продължително лечебно гладуване. Методики има най-различни, като основната разлика е в продължителността на „гладните“ интервали. Някои са подходящи и за най-неподготвените, други изискват тренировка на волята и на възможностите на организма. Много е вероятно вие всъщност да практикувате тази програма в ежедневието си. Например да пропускате закуската и да вечеряте преди 8 вечерта. Тогава сте в режим 14/10 или 16/8 – гладувате в продължение на 14 или 16 часа, като 8 от тях 3 минават в сън.

Ако подходите към диетата по-осъзнато, тогава схемата е следната

Денонощието се разделя на две 3 части. В едната не ядете нищо, пиете само чай или кафе без захар. Във втората не се ограничавате по никакъв начин. За начинаещите е препоръчителен един от следните варианти: 14/10,12/12,16/8, а за най-отчаяните 20/4. Пълното гладуване за повече от 24 часа не е разумно, но интервалното е ефективно. Стига да сте стриктни в спазването му за минимум седмица.

Според учените гладът е съпътствал живота на нашите предци, които обикновено са се хранили само веднъж на ден. Така че няма нищо необичайно за организма. Но с този начин на хранене не може да очаквате драстично отслабване. И ще постигнете намаление на няколко килограма само ако в часовете за хранене не се тъпчете, а избирате разумно продуктите. Не ядете мазни и тестени неща, сладкиши.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар