Как да изкарате матурите без да си съсипете нервната система?

Остават броени дни до решителните матури в 12 и в 7 клас. От резултатите на тях зависи в какъв университет или в каква гимназия ще бъде приет тийнът

Но каквото и да е правил за подготовката си до този момент, вече няма да спечелите нищо със скандали. Не може да навакса много материал, така че по-добре да не предизвиквате истерия. Не го паникьосвайте допълнително точно преди изпитите със заплахи и предупреждения.

Може само да проверите какво е реалното положение и според това да дадете съвети. Би трябвало в училище 12-класниците и 7-класниците да правят пробни изпити, от резултатите на които ще се ориентирате какво да очаквате на истинските. Поговорете спокойно и сериозно дали тези оценки дават шанс тийнът да постигне това, което иска. Опитайте да го убедите, че трябва да положи още усилия, като решава тестове. В интернет ще намери достатъчно по всички предмети.

Изтъкнете двойната полза от тези упражнения. Едната е, че ще установи къде има пропуски в материала, за да го преговори, а и доста ще запомни, като си проверява отговорите. Втората е, че колкото повече тренира, толкова по-лесно му става, защото тестовете изискват и доза рутина. Рутината пък помага на умение да се мисли в стресова ситуация. Всичко това означава да отиде на матурата по-спокоен и увеличава шансовете да се справи.

Много важно е да вдъхвате спокойствие, ако детето ви започва да се плаши

Независимо дали защото не е учило, но най-после се е стреснало какви оценки ще изкара, или защото много е учило, но си е притеснително по природа. Вие знаете, че хладнокръвието е решаващо за крайния резултат и трябва да направите всичко възможно, за да му дадете увереност.

Говорете си често, но без да насаждате напрежение

Обсъдете възможности в случаи на добра оценка, на посредствена и на слаба. Макар че са важни, матурите в крайна сметка не са фатални. Детето трябва да вярва, че като даде максималното от себе си, ще успее.

Ако смятате, че в екстремни ситуации се „спича“ и не показва максималното, използвайте дори суеверни внушения. Кажете да си облече примерно жълтата тениска, понеже сте забелязали, че с нея много му върви. Дайте му вълшебно прахче преди изпита и внимавайте да не разбере, че е най-обикновен аспирин или витамин.

Другата ви задача е да напомняте на тийна, че трябва да отделя време за почивка и най-добре да си проветрява мозъка с разходки или със спорт. Задължително е и да се наспива добре.

Вие се погрижете за качествена храна

Сервирайте ястия от продукти, които засилват работоспособността и паметта. Най-важно е да са богати на желязо, защото този микроелемент влиза в състава на хемоглобина, участва в транспорта на кислород чрез кръвта от белия дроб до всички тъкани. Храните с най-високо съдържание на желязо са дроб, бъбреци, език. Но тийнът вероятно ще отхвърли тези карантии в чинията. Коприва, лапад, спанак подобряват усвояването на ценния микроелемент, но може и те да предизвикат мръщене.

Не е желателно точно сега да изнервяте сина или дъщеря си, затова опитайте да предлагате зелени салати, зеле, леща, боб, грах, гъби, орехи, сусам, риба. Естествено, безотказно ще бъде посрещан шоколадът, сигурно ще го изкушите и с тиквени семки.

Напомняйте да пие често вода

Като сте си вкъщи, го изкушавайте с прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове или смутита. Може небрежно да оставяте в стаята му купа с плодове – като са пред очите му, вероятно ще посегне да си вземе.

Тийновете обичат енергийни напитки. Ако вашият не прекалява с тях, точно сега не започвайте да обяснявате, че те може да бъдат много вредни.

На финалната права се постарайте по никакъв начин да не всявате паника. Често разказвайте на тийна как ще отпразнувате успеха му, за да го подтиквате да си представя приятни неща и да му създавате самоувереност.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар