Жълт кантарион лекува пърхот

Жълтият кантарион е незаменимо средство за възстановяване на увредена и изтощена коса


Рутинът в него дава обем на прическата, витамин А заздравява корените, витамин С тонизира обмяната и гарантира блясък. Най-ценен е танинът, който има антибактериални свойства и лекува пърхот.

Използвайте билката само при мрачно време или вечер, защото слънцето засилва действието ѝ, и може да предизвика раздразнения по скалпа.

Масло от жълт кантарион може да си приготвите и сами, като накиснете цветове в зехтин в съотношение 3:5. Дръжте на тъмно и хладно 2-3 дни и прецедете. След това втрийте в корените и разнесете в основата на косата. Сложете шапка за баня, затоплете с кърпа. Измийте след 2 часа с обичайния си шампоан. Освен че отстранява пърхота, процедурата ускорява регенерацията на корените и повишава здравината на косъма.

Ако към масления екстракт добавите мед и ръжено брашно, ще получите още по-ефикасно средство срещу пърхот

Смесете 2 с.л. масло от жълт кантарион, по 1 с.л. рициново и мед. Загрейте малко на водна баня и сипете 2 с.л. ръжено брашно. Навлажнете корените и втрийте в тях маската. След половин час измийте с топла вода. Правете процедурата 2 пъти в седмицата поне месец.

Ако косата ви е препалено суха, може да я хидратирате с маска от 2 с.л. маслен екстракт от жълт кантарион, 1 жълтък и 4 с.л. пълномаслено прясно мляко. Втрийте в корените, разнесете по косата и затоплете. Измийте след половин час с обичайния си шампоан.

билков еликсир

Билков еликсир за увредена, изтощена и боядисана коса

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар