Безопасна ли е храната, която сме изпуснали на пода?

промоции

Ново научно изследване опроверга популярното правило за 5-те секунди, според които храната си е чиста от бактерии и може да се яде, ако е изпусната на пода и бързо се вдигне

Изследователите тествали различни храни върху различни повърхности, за да видят колко бързо бактериите се пренасят. И открили, че те успяват да скочат на храната дори по-бързо от 1 секунда.

Наблюдението е направено на 4 различни вида повърхности: неръждаема стомана, керамични плочки, дърво и килим. Учените изпускали най-различни видове храна – хляб, класически филии с масло, плодове, пържоли, желатинови бонбони.

Продуктите падали върху повърхности, покрити със специално отгледана бактерия Enterobacter aerogenes. Оставали така за различни периоди – от 1 до 300 секунди.

При 2560-те измервания резултатът бил категоричен – не може да се смята, че след 5 секунди храната не е „налазена“ от бактерии и е безопасно да се изяде, като се поиздуха малко.

Това впрочем не е първото, а поредното изследване, което опровергава правилото. Изследване, проведено през 2006 г., установи, че ако има Sallmonella по пода, падналата храна може да ви разболее, дори да сте я вдигнали светкавично. За 5 секунди рискът е по-малък отколкото за минута, но все пак съществува.

При правилото всъщност има една голяма уговорка – зависи къде сте изпуснали храната. Да, върху нея са скочили бактерии, но те няма да ви разболеят автоматично.

„В момента, в който храната докосне пода, по нея полепват микроби. Но бактериите не са само на пода. Те са навсякъде, дори и току-що да сте изчистили и измили – обяснява Джак Гилбърт, микробиолог от Чикагския университет в Илинойс, САЩ. – Във всеки един момент около 9000 микроскопични създания дебнат в домовете, сред които 7000 бактерии. Вие буквално живеете и дишате в море от бактерии, но повечето са безопасни. Чист лош късмет е нужен, за да погълнете патоген. Ако обаче има вредни патогени по пода, значи са и навсякъде другаде – по кухненския плот, по дръжките на вратите. Тогава ще се разболеете, независимо дали сте яли от пода, или не. Но в повечето случаи дори да оближете пода или капака на тоалетната, това е малко вероятно да ви разболее.“

Гилбър твърди, че той спокойно си яде това, което е изпуснал на пода, щом околната среда е сравнително безопасна

„Освен ако не изпуснете храната в лекарския кабинет или в преносима тоалетна, излагането на микроби е дори полезно“, казва Катрин Амато от Северозападния университет в Илинойс.

Тя напомня, че хората са еволюирали, заобиколени от микроби, и тези микроби са играли значителна роля в развитието на човешкия вид.

„Ако има микроби по падналата храна, това би могло да допринесе за развитието на здрава имунна система. Моят съвет е – не се колебайте, изяжте я“, категорична е Амато.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар