Как се премахват кафявите петна от кожата, причинени от слънцето?

промоции

Соларно лентиго е терминът за кафеникавите петънца по кожата, които доскоро бяха по-популярни с името старчески

Те все по-често се появяват още в по-млада възраст и обикновено ги предизвиква излагането на слънце, без кожата да е защитена. Затова много по-точен и предупреждаващ е терминът соларно вместо сенилно лентиго, отбелязват специалистите.

Кожата е най-големият орган на тялото и върху нея могат да се появят различни образувания. Около 50-годишна възраст зачестяват петънца с овална форма – малки като лунички или по-големи с диаметър до 1,5 см. Цветът им варира от тъмножълт и светлокафяв до тъмнокафяв и черен. Обикновено се срещат по зоните, излагани най-често на слънце – ръце, лице, рамена, деколте, гръб.

Факторите, които ускоряват появата им значително по-рано от 50, са дълготрайно излагане на слънце без употребата на предпазни средства и прекомерното ползване на солариум, обясняват дерматолозите. Най-добрата профилактична мярка е редовното използване на фотозащитни продукти не само през лятото, а още от ранна пролет. Това се отнася с най-голяма сила за хората със светла кожа, но и за всички, защото дори по-смуглите са загубили загар през зимата.

кафяви петна

Ако кафявите петна пречат на вашето самочувствие…

По принцип тези петна не налагат лечение и не будят съмнения за рак

Различават се от бенките и себорейните брадавици. Въпреки това при появата им е добре да ги наблюдавате. Ако забележите, че са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания, кървят, трябва незабавно да се консултирате с дерматолог. Биопсията и резултатите от нея ще насочат към необходимите терапевтични мерки.

Ако кафявите петна пречат на вашето самочувствие, може да се избавите от тях

Тъй като пигментацията е разположена повърхностно, има много методи за справяне.

Не се препоръчва да се прилагат през пролетта и лятото, когато слънцето вече е силно. Това е обратно на желанията на жените, които обикновено се сещат да чистят петна, когато започват да носят отворени дрехи. Непременно се посъветвайте с дерматолог, за да изберете правилна процедура и време за нея. Разумна е консултацията с лекар, а не с козметик без медицинска специалност, подчертават докторите.

Най-безобидни са избелващи кремове с хидрохинон или ретиноиди. Дермабразиото е по-агресивен метод, при който се отстраняват най-горните слоеве на кожата. Много е важно процедурата да се прави от добър специалист, за да се предпазите от разраняване и белези.

Лазерите, фотодинамичната терапия и интензивната пулсова светлина постигат добри резултати с няколко процедури

След всяка се наблюдава постепенно избледняване на петната. Може да се използва въгледвуокисен лазер, но при него е необходим период от 7-10 дни до пълно възстановяване на кожата.

Химическият пилинг е едно от най-често прилаганите средства за премахване на кафяви петна по лицето, като резултатът зависи от вида на употребяваните агенти и броя на процедурите. За ръце, гръб и деколте има специални видове пилинг.

Всички тези методи изискват използване на мощна фотозащита, особено в първите няколко дни след интервенциите, дори да се правят през зимата.

крем против петна

Немски крем против петна по кожата

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар