Как се преодолява раздялата: най-добрите съвети за оцеляване

Понякога раздялата с гаджето или с просто с приятел носи облекчение, понеже не сте били щастливи заедно

Но това е само понякога. По-често раздялата те кара да страдаш, особено пък ако си изоставена.

Когато се случва, винаги боли. Психологът Роджър Гил съветва какво да правиш.

Приеми, че е нормално да ти е кофти. Никой не обича да бъде отхвърлян от гадже или от приятел, дори да осъзнава, че и сам носи вина за това.

После имай предвид, че хората са склонни да преувеличават вредите, които отхвърлянето действително причинява. Краят на връзката ти не е без значение, но той засяга само една част от живота ти.

За да се съвземеш, трябва да проведеш емоционално сортиране“

Под това Роджър Гил разбира да видиш кои са твоите опори и начините, по които можеш да се разсееш, докато успееш да възприемеш шока и да преодолееш загубата. Опори могат да ти бъдат други приятели, роднини, дори майка ти и баща ти, с които да прекарваш повече време. Хитро е да си намериш занимания, при които ще срещнеш нови хора. И защо пък да не започнеш по-здраво да развиваш себе си, вместо да тънеш в черни мисли за изгубената любов или приятелство.

Междувременно не избирай да страдаш сама. Споделяй с приятели и близки. Даже плачи, ако ти се плаче – научно е доказано, че това носи облекчение, понеже със сълзите от организма изтичат токсините, предизвикани от стреса.

Избягвай нездравословни притъпяващи компенсации като преливане, безразборен секс, безогледно харчене

Дори да не можеш да контролираш чувствата си – болката от раздялата, обидата от изоставянето и т.н., можеш да контролираш как реагираш на тях, уверява Гил.

Много важен съвет на психолога е да не се опитваш да използваш за компенсация нова връзка. Преди да се ангажираш пак, прецените дали успешно си приключила за себе си последната връзка. Ако имаш негативни странични ефекти от нея, по-добре да изчакаш. Ако държиш все пак да излизаш с някого, добре е да му
покажеш, че ти е нужно време, преди да вложиш всичко в новата връзка.

„Винаги ще вървим към бъдещето, но никога не можем да забравим миналото. То се прилепва към нас по много начини, когато влезем в нова връзка. Мислим за предишните си грешки и се опитваме да избегнем трудностите, които са ни причинили. Но миналото може да ни донесе полезни уроци, а може и да ни парализира. Когато сме готови да продължим напред, трябва да обърнем внимание как ни влияе миналото. Може в някои отношения поведението на новия ни партньор да наподобява това на бившия, но причината да е съвсем различна. Ако започнеш да правиш паралели, проведи разговор. Обясни какво е правило предишното ти гадже и попитай настоящото за неговата мотивация, за да не правиш погрешни предположения“, съветва психологът.

алказакс био - алкализиране на организма

АЛКАЗАКС БИО – за бързо алкализиране на организма срещу тежки заболявания

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар