Направете завистта свой съюзник

промоции

Трупате, трупате свои хора, а пък шефът ви хвали колега, недобре си е свършил работата


Вие вашата сте си я свършили не по-зле, но за вас похвала няма. Изпитвате неприязън към началника и завист към колегата. А вътрешният ви глас пита „Защо това не се случи на мен?“.

Не е необичайно да чувствате завист към хората, които са постигнали успех, обяснява д-р Ей Джей Марсдън, психолог и доцент в „Бийкън Колидж“, Флорида.

Всеки изпитва фундаментална нужда да знае къде е неговото място в йерархичните системи. „Когато виждаме как някой, когото възприемаме за човек на нашето ниво, получава нещо, което ценим високо – например повишение или похвала, първата ни реакция е да завидим на неговия успех. После започваме да се самосъжаляваме и да гледаме на чуждия успех като на признак за това, че ние сме се провалили. Завистта често води и до гняв, насочен към успелия човек“, казва Марс-дън.

Напълно възможно е да ограничите негативното влияние на това чувство и да го превърнете в стимул за личен растеж

То може да бъде изключителен мотиватор, който да ви кара да постигнете повече. Проучете човека, на когото завиждате. Наблюдавайте какво прави той и анализирайте как е постигнал успеха си. След това се запитайте как да го направите и вие, казва Марсдън.

„Завистта по своята същност може да бъде илюстрирана с израза „Искам това“, коментира Катрин Шей, доцент по организационно поведение в университета „Карнеги Мелън“.

Когато си признаете, че завиждате на някого за негов успех, вие си казвате, че искате да постигнете същото. Това ви позволява веднага да започнете работа по желаната цел. Завистта всъщност ви дава информация за нещата, които са наистина важни за вас.

Хората обаче са склонни да се дистанцират от онези, на които завиждат. А далеч по-полезно да прекарват повече време с тях. „Има някаква причина този човек да постигне успех, а вие не. Може да са неговите умения, професионални контакти, това, че той е по-харесван от други хора и може да разчита на тяхната подкрепа. Разберете какви са причините, които стоят зад успеха му и се възползвайте от неговия пример”, препоръчва Шей.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар