Живот без високи очаквания гарантира малките радости

С вашия тийн живеете като във вица за песимиста, който казал „По-лошо не може да бъде“, а пък оптимистът отвърнал „Може, може“


Детето ви все нещо е недоволно, гледа мрачно и очаква провали.

По принцип в тази възраст момчетата и момичетата са склонни да драматизират, защото хормоните им бушуват, трудно ги овладяват. Пък и нямат достатъчно опит, за да вярват, че даже от реална криза може да се излезе със спокойствие и с повечко усилия.

Но е твърде възможно синът или дъщеря ви да следва вашия пример – поведението се копира от родителите. А психоложката Джилиан Мандич твърди, че има нещо повече – 50% от това дали човек се възприема като щастлив или нещастен идва от гените. По тази причина някои преминават през живота, без да страдат дълбоко и в най-сериозни премеждия.

Вие, разбира се, не искате детето ви да се чувства нещастно, каквото и да е наследило от мама и тате. Значи е нужно да му давате пример как всеки ден да оценява малки радости. Голяма грешка е да гоните голяма цел и да живеете с идеята, че може да жертвате настоящето си щастие в името на това един ден в бъдеще да сте настина щастливи, казва Джилиан Мандич.

Целта на сина ви да постигне победа на състезание или на дъщеря ви да влезе в добър университет е супер, но трябва да
остава време и за неща, които носят щастие тук и сега. Не бива да се отделя цялото внимание на „високите точки в живота“, както ги нарича специалистката. Детето ви никога няма да се чувства добре, ако свикне емоциите му се въртят само около преследването на големи цели и ако вярва, че само те ще му донесат щастие.

Причината се крие в психологически феномен, наречен хедонистична адаптация

Хората по природа са приспособи ми. Тази черта стои зад успехите и помага за преминаване през трудните моменти. Високата адаптивност обаче води и до това, че когато човек постигне нещо, което трябва да го направи наистина щастлив, бързо свиква с него и забравя за щастието, което покоряването на определена цел му е донесло, обяснява Мандич.

Тя съветва да правите всичко възможно, за да оценява детето ви всеки ден позитивните моменти. Според нейната теория 50% от способността да се изпитва щастие наистина зависи от гените. Но в останалата половина 10% идват от външни обстоятелства, а 40% зависят от ежедневните възприятия на човек дали е щастлив или не.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар