Как да разпознаете дали болката в корема е апандисит?

Ти лайф за Лекува

За болката отдясно в долната част на корема може да има много причини, но ако е от апандисит, трябва да се бърза към лекарския кабинет

Първите 6 до 12 часа са критични, защото има опасност апендиксът да се спука и да причини тежка инфекция в корема.

Сляпото черво (апендиксът) е разположен там, където се съединяват тънкото и дебелото черво. Достига дължина до 10 см, но е доста тънко. Не е съвсем ясно за какво служи. Смята се, че е закърняла част от храносмилателния тракт на предците ни, чието хранене е било доста по-различно от днешното. Това е атрофирал орган и човек може да живее без него.

Апандиситът е състояние на възпален, подут и пълен с гной апендикс

Обикновено това се случва, когато до него стигне инфекция или започне да се разлага храна, попаднала вътре.

Ако не бъде лекувано, до 48 часа възпалението пука сляпото черво, гнойта се разнася из цялата коремна кухина и предизвиква абсцес. Настъпва перитонит – смъртоносно увреждане на обвивката на коремната кухина.

Апендиксът може да се възпали на всяка възраст, но е по-характерен при децата. Тяхното сляпо черво е късо и не е извито като при възрастните. По тази причина отворът му е по-широк и в него по-лесно може да попадне храна.

За апандисита има типични признаци

Първият е засилващата се болка. В началото тя е тъпа, започва в средата на корема близо до пъпа. После става остра и се пренася в долната дясна част на корема. Усилва се при ходене, при дълбоко поемане на дъх, при кашляне и кихане – това е един от най-характерните признаци. Възможно е да е съпроводена от повръщане, диария или запек. Не се изпускат газове и коремът става твърд. Температурата се вдига до 38 градуса, има втрисане. Ако апендиксът се спука, температурата се повишава още, пулсът се ускорява.
При тези симптоми трябва да се отиде на лекар възможно най-скоро. За да диагностицира апандисит, той опитва с ръка корема и преглежда за подутина с магнитен резонанс, томограф или ултразвук. С пробите на кръв и урина се проверява за инфекция. При апандисит в урината се откриват характерни белтъци и голям брой левкоцити.

Лечението е с антибиотици и с хирургическо изрязване на сляпото черво. Ако то се е спукало, гнойта се изсмуква с вакуум от коремната кухина.

Инфекция, открита в много ранен стадий, може да се размине без операция, само с антибиотици. След 48 часа вече няма опасност апендиксът да се спука.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар