Цикорията: какви са лечебните сили на слънчевата билка?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Истина ли е, че цикорията може да лекува диабет? Не, това е рекламен мит


При всичките й полезни свойства тя не е в състояние да излекува захарния диабет (тоест веднъж и завинаги да нормализира нивото на захар в кръвта).

Но използването й при диабет дава много положителни ефекти. Помага да се справите с възпалителните процеси, подобрява работата на съдовете, спомага за зарастване на язвите при диабетно стъпало. Освен това се препоръчва на болни от захарна болест, тъй като е богата на фруктоза, а не на глюкоза.

Отварата от корен на цикория нормализира работата на задстомашната жлеза, подобрява обменните процеси на черния дроб и ускорява разтварянето на камъните в жлъчния мехур.

Цикорията снижава риска от развитие на възпалителни процеси в стомаха и червата

Затова често се използва не само за профилактика, но и за лечение на язва, гастрит, дисбактериоза.

Благодарение на това, че инулинът, който се съдържа в цикорията, е природен пробиотик (храни полезните бактерии, влизащи в състава на микрофлората на червата), той е добър имунокоректор. Доказано е, че състоянието на защитната система на организма в 2/3 зависи от здравето на чревната флора. Подобрявайки състава й, цикорията способства за по-добра защитеност на организма и неговите способности да се бори със заболяванията.

Ако забележите, че бързо се уморявате и всичко ви дразни, значи е време да помогнете на нервната си система. Заменете два приема на кафе или чай с чашка разтворима цикория. Тя е богата на витамини от група В, а те винаги са в помощ на нашата нервна система. Калият пък, с който е богато растението, помага на сърдечния мускул да се справя с работата си.

За хората, които се борят с наднорменото тегло, цикорията е истинско откритие. Причината отново е инулинът, който, първо, нормализира работата на червата и второ -е източник на „дълги” въглехидрати, които дават трайно усещане за ситост. А при преработването си се превръщат не в глюкоза, а във фруктоза, което, на свой ред, способства за нормализиране на обменните процеси в организма. Освен това цикорията помага за извеждането на „лошия” холестерин от кръвта.

Кафе или цикория

Днес мнозина заменят чая или кафето с разтворима цикория. Но не трябва да се изпада в крайности. Чаят, кафето и цикорията са полезни по своему. Затова е най-добре да въведете „слънчевата билка” в менюто си, като не изключвате и другите, по-обичайни за нас напитки.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар