В брака мъжът лъже повече от жената

Любимият вероятно ви лъже поне веднъж седмично. Не, не се стряскайте

Спомнете си, че снощи, като му сервирахте омлета, каза, че е прекрасен. Беше си най-обикновен омлет. Или онзи ден, като се преоблякохте и гримирахте да ходите на гости, попитахте как изглеждате, а той отвърна „Страхотно“. Колко да е страхотно след 8 часа на работа. Но вие се наперихте и тръгнахте със самочувствие.

Някой ви обича повече от всичко на света

Според световните социологически изследвания за брака мъжете изричат неистини по-често от жените. Причината е, че половинките им ги принуждават да прибягват до т.нар. благородни лъжи. Затова вероятно и вашият любим мъничко ви мами един-два пъти седмично.

Може и три пъти, ако казва „Обичам те повече от всичко на света“. Д-р Шон Хоран от университета „Де Пол“ в Чикаго твърди, че го е измерил – тази лъжа бива изричана в двойките до три пъти в седмицата. Т.нар. лъжовна любов помага, особено в трудни моменти. Тогава няма нищо по-хубаво от това да знаем, че някой ни обича „повече от всичко на света“, обяснява д-р Хоран резултатите от изследването си.

Повечето специалисти смятат, че в любовта има място за леки заблуди

„Не препоръчвам да се лъже, но смятам, че има ситуации, в които е по-добре детайлите да бъдат оставени настрана“, казва експертът по семейни отношения Джули Ханкс. Т.нар. бели лъжи са необходимо зло в брака, добавя психоложката Белла де Пауло. Тайната на дългия брак се крие в малките лъжи от време на време, обобщава Кланси Мартин от Университета на Мисури след свое проучване.

Оскар за „Изглеждаш страхотно“

На първо място в листата с допустими лъжи, естествено, е външният вид. Любимият иска да го обичате безрезервно, а това означава и да го харесвате безрезервно. „Изглеждаш ужасно“ е излишна откровеност, когато нещата не могат да бъдат поправени. Няма нужда да го казвате преди излизане. Ако мъжът ви е пуснал корем и копчетата на ризата му всеки момент ще изхвръкнат, веднага му купете по-голяма риза, а след това го увлечете да спазвате диета и да спортувате. Ако се е облякъл неподходящо, измислете деликатен начин да го накарате да се преоблече. Ако изглежда ужасно, защото е преуморен, вземете мерки да си почине. Не му спестявайте искреността си за външния му вид само ако нищо друго не го стряска, за да се погрижи за себе си.

Впрочем средностатистически мъжете лъжат по-често от жените, защото си знаят, че истината за външния вид на половинките им е абсолютно забранена.

„Изглеждаш прекрасно“ винаги трябва да е джентълменският отговор на въпроса „С тази рокля изглеждам ли дебела“. Да кажете „да“ наранява, а дамите имат нужда винаги да се чувстват красиви. Жена ми ме е обучила да казвам „прекрасно“ за всяка дреха, за която ме попита какво мисля, дори да е в ужасен цвят или кройка -признава Пол Екман, автор на книгата „Да изричаш лъжи“. – Под повърхността на този въпрос всъщност жените по много други като „Нали все още изглеждам млада?“ и „Нали все още ме харесваш?“. Така че не задълбавайте в модните си познания, а просто отговорете „изглеждаш много добре“.

Това правило е полезно да следват и жените, като чуят съответното питане от мъжете

И понеже не се случва много често да го чуят, не е лошо сами да се сещат да казват на любимия, че изглежда много добре. Колкото и самоуверен да е, комплимент от любимата винаги му хареса.

Ако го попитате обаче дали би искал да чува т.нар. бели лъжи, няма да си признае.

Двоен стандарт, но не злонамерен

Хората се отнасят различно към белите лъжи в зависимост от това дали ги изричат, или ги чуват. Показва го специално проучване на Кристиан Глас, психолог от Университета на Тексас. Когато обясняват как постъпват, повечето от анкетирани маркират отговора „Вярвам, че лъжата е най-добрият избор, когато искам да спестя на любимия човек ненужна болка“ вместо „Не допускам да лъжа“. Но когато Глас проверява как биха желали да се постъпва с тях, мнозинството казват „Предпочитам винаги да знам истината“. Малцина признават „Вярвам, че е добре партньорът ми да изрече бяла лъжа, отколкото да рискува с истината да ме нарани“. Интересното е, че този отговор посочват и хора, които са склонни да лъжат, за да не наранят любимия.

Експертите обясняват, че това не е лицемерие като при злия лъжец, който обаче не понася някой друг да го лъжи. В любовта бялата лъжа идва автоматично, за да не бъде причинена болка на любимия. Но човек си мисли, че е достатъчно силен винаги да чува истината от партньора си, особено когато е убеден в обичта му. Може би даже смята, че му е нужна, дори да е неприятна. Разчита любимият да му е коректив за поведението, да си направи нужните изводи и промени.

Изкуството на минимализма

Както всичко в романтичните връзки, и за лъжите няма общовалидни правила. Но тук със сигурност „малкото е красиво“.

То е ясно, че е недопустиче изглежда великолепно в отеснелите дънки. Няма да ви повярва, ще се подразни, а ако сте в началото на връзката си, може да ви заподозре, че искате да го манипулирате.

Но щом любимият ви е много раним, от истината самочувствието му пада и се справя по-трудно, отколкото ако му кажете бяла лъжа, за да му вдъхнете увереност, точно това трябва да правите. Нужни са ви по-изтънчени методи, за да му помагате да коригира поведението си, когато смятате за много необходимо.

Все някоя рокля ви прави дебела

Вие самите също помислете дали любимият не е започнал да ви лъже с нужда и без нужда. Не за да не ви нарани, а защото никога и за нищо не сте готови да чуете неприятна истина за себе си. Това вече не е благородно нито от ваша, нито от негова страна. Даже е взривоопасно и все в един момент ще избухне. Едно е мъжът да ви казва, че тая рокля не ви прави дебела, макар че може би не се гордее много с вас, като идете на гости в този вид. Съвсем друго е да ви лъже, че не се дразни от навика ви да закъснявате за всяка среща, примерно.

Наистина обичащите се партньори са готови и да казват, и да чуват откровения, които имат значение за връзката и за щастието им. Ако не са, любовта им се крепи на черна лъжа.

Да, в любовта има някое и друго спестяване на истината. Но все пак честността е основата на всяка връзка. Хората, които се обичат, общуват откровено и колкото по-близки са, толкова им е по-лесно да споделят.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар