Учени: Може да полудеете, ако прекалите със захарта

Влияела върху допаминовата система за „възнаграждение“ на мозъка

Много хора смятат, че захарта подобрява настроението им и повишава енергията им, но учените твърдят, че консумацията му има пагубно влияние върху психичното здраве на хората.
Учените въз основа на резултатите от предишни изследвания за това как захарта влияе на животните и хората, са установили, че и едните, и другите бързо се депресират поради увеличеното щастие и енергия от консумираната захар. Случва се по няколко начина.

Други изследвания показват, че високият прием на захар може да наруши допаминовата система за „възнаграждение“ на мозъка, което в крайна сметка влошава чувството на удовлетворение и мотивация и води до симптоми на депресия.

„Повишените захари причиняват възпаление в тялото и мозъка“, казва Стивън Ярдърди, съавтор на проучването и доктор по клинична психология в Канзас, добавяйки, че „около 50 процента от депресираните хора имат високи нива на възпаление в тялото“.

„Също така възпалителните хормони могат да вкарат мозъка в състояние на тежка депресия.“

Учените обаче твърдят, че са необходими още няколко изследвания, за да се потвърдят тези „спекулации“, въпреки че до момента доказателствата са солидни.

Колко захар може да повлияе на симптомите на депресия, варира от човек на човек, но изследователите предположиха, че дневният лимит, определен от Американската сърдечна асоциация, е добра база за спазване.

За жените това е 100 калории допълнителна захар на ден и 150 калории за мъжете.

Неконсумацията на никаква захар може да доведе до хранителен дисбаланс, но тя трябва да бъде сведена до минимум и е най-добре да се консумира средиземноморска диета.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар