Криза на първата година: как да се справите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Навършването на 1 година неслучайно се смята за граница – то вече не е бебе, а прави първите си крачки към самостоятелна личност в буквален и преносен смисъл


Затова е нужно и да смените родителското си разбиране за него. Така по-лесно ще преминете т.нар. криза на първата година, когато необходимостта от закрила и възпитание се сблъсква с желанието на детето да прави неща, които все още не може само или пък мама и татко не позволяват.

Поощрявайте опознаването на света. На 1 година настъпва пик на познавателната активност и родителите трябва да я разумно да я засилват. Много често децата на тази възраст не се интересуват от играчките, а проявяват голямо любопитство към битовите уреди, които използват възрастните. Предпазвайте, но и удовлетворявайте желанието за опознаване. Ако синът или дъщеря ви се опитва да отвори вратичката на пералнята, дайте му възможност да изучи новия обект. Забранявайте това, което е опасно, като обяснявате защо не бива да го пипа.

Уважавайте самостоятелния избор

Оставете хлапето само да избере играчката, която ще вземе на разходка. Оставете го да се опитва да си обуе обувките и да си сложи шапката. Даже да реши каква каша иска за закуска. Така ще разбере, че уважавате неговата самостоятелност и зачитате мнението му.

Когато не се справя и започне да се ядосва, помогнете му, като покажете или дадете съвет. Ако например не успява да построи кула от различни по големина кубчета, сложете ги пред него в нужния ред и го оставете да пробва само. Когато успее, щедро хвалете.

Развивайте го физически и създавайте любов към спорта

На 1 година то е много енергично, но помагайте и да е целенасочено. Оставете го известно време да тича на воля из парка, после го поканете да правите заедно гимнастика. Детето се старае да подражава на движенията на възрастните. Повтарянето на прости упражнения след мама и тати му доставя приятни преживявания и му създава полезни навици.

Учете го на нови думи. На 1 година повечето деца произнасят думи, състоящи се от прости повтарящи се звуци, като ба-ба, мама. Различава имената на близките хора и названията на предмети. Изпълнява молбите да покаже топката, кубчето, стола, мечето.

Ако назовавате на глас предметите, които попадат в полезрението на детето,
то бързо ще научи нови думи и ще ги асоциира с определени обекти. Така започва и да говори все повече.

Напълно способно е да запомни значението на думата “две”, да речем. Слагайте пред него чифт чорапи, ръкавици, еднакви топки и казвайте “две”. Много бързо детето ще разбере за какво става дума и подражавайки ви, ще започне да комплектова в чифт предметите.

Не го разсейвайте от заниманията му

На 1 година то разбира значението на “може” и “ не може”. Когато нещо не му се разрешава, показва недоволството си. Налагайте правила и възпитавайте, като не позволявате да прави неразрешени неща и му обяснявате защо. Това е нужно.

Но няма смисъл да го принуждавате да се занимава с онова, което не иска. Не му предлагайте молив да рисува, ако с увлечение строи кула от кубчета. То иска самостоятелност и опитите да го принудите да върши нежелани неща предизвикват негативни емоции. Не му ги причинявайте в желанието си да го развивате интелектуално или физически. Още е рано, макар че в по-късна възраст ще се наложи да бъдете по-настоятелни.

Запасете се с търпение. Детските психолози отбелязват, че на 1 година хлапето наблюдава, разбира, че с различните хора трябва да общува по различен начин, и активно използва това в поведението си. То е по-сдържано в присъствието на непознати, а с мама и татко често си позволява капризи. Иска да провери дали родителите са готови да го обичат, независимо как се държи – най-силното проявление на т.нар. криза на първата година.

Най-главното за детето е любовта на близките и на първо място на майка му

Затова възпитавайте, но като обяснявате внимателно и ясно.

Нищо във възпитанието не е лесно, налагат се повторения и забрани, които не бива да нарушат увереността във взаимна любов. Но не е чак толкова сложно, има си алгоритъм, който ще използвате още дълги години. Детето от 1 година до тийнейджърска възраст ще прави нещо непозволено и ще се бунтува, като го спирате. Винаги му казвайте, че не харесвате поведението му в този момент, а не самото него.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар