Как да подобрите краткосрочната памет: теория и практика

Ти лайф за Лекува

Често ви се случва в разговор да ви бяга име на човек, което уж много добре знаете. А какво ядохте днес? Аха, с напъване се сещате


Започвате да се притеснявате дали не напредвате с бързи крачки към склероза, деменция, алцхаймер и разни други страшни болести.

По-вероятно е да ви спохожда синдромът на прекомерно заетите хора – влошаване на краткосрочната памет. Ако щете вярвайте, изследвания показват, че претоварените забравят повече от 70-годишни пенсионери.

Вярно, с остаряването паметта отслабва, но специално краткосрочната и на 30-40 започва да изключва при претоварен с умствена работа мозък.

Специалистите по дементология казват, че първите симптоми на тежките болести като алцхаймер например не са пробиви в паметта за скорошни събития и забравяне от типа „не помни какво е обядвал“, а намалена способност на мозъка да обработва информация от околния свят в непозната среда и да взема решения.

Със забравянето от типа „не помни какво е обядвал“ мозъкът на свръх заетите хора просто се самозащитава от прегряване

Така той избутва на заден план нещата, които преценява като несъществени в момента. Или директно отхвърля онова, което смята, че не е нужно въобще да задържи.

Впрочем възможно е и сами да му пречите да го задържи, защото не се фокусирате само върху едно нещо. Друго нещо постоянно тече в главата ви на заден план и ви разсейва подсъзнателно.

Да си определяте приоритет и да се съсредоточавате върху него е начин за подобряване на краткосрочната памет. Но според научните изследвания можете да си помагате и с малко странни способи – да мърдате нещо по главата си или пък ръцете.

Не е ясно защо, но с експеримента е доказана ползата да дъвчете и да въртите очи.

Като дъвчете дъвка, докато работите, по-добре запомняте и имате по-точни реакции

Мърдането на челюстта повишава активността в хипокампуса – онази важна част от мозъка, отговорна за паметта. Изследване, проведено във Великобритания, откри, че хората, дъвчещи дъвка, показват на тестове 24% по-високи резултати за незабавно спомняне на думи.

Движете очите си и също ще стимулирате паметта си. Трябва да е хоризонталното наляво и надясно. Само очите, без да се мърдате главата. Смята се, че това движение помага за свързване на двете полукълба на мозъка.

Свивайте юмруци и ще си спомните. Някои учени дори съветват да свивате в юмрук водещата си ръка – обикновено дясната, за да запомняте. А когато искате да си спомните, свивате другия юмрук. Трябва да държите съответния юмрук стиснат около 45 секунди. Така активирате зони от мозъка, свързани с паметта. Може би няма да направите добро впечатление на хора, които не знаят за какво става дума, но на съвещание смело си драскайте по тефтера.

Множество проучвания показват, че това помага да останете съсредоточени, да разбирате какво се говори и да задържате информацията

Според една древна японска техника за саморелаксация ще освежите мозъка си, като направите масаж на 5-те пръста на ръцете си.

Те са свързани с центрове в него и стимулацията им му дава енергия. Просто разтривайте по около 30 секунди всеки пръст, като започвате от палеца и свършвате с кутрето. За двете ръце ще ви отнеме 5 минути. Нищо време, голяма полза, уверяват почитателите на източни практики.

Освен това се смейте

Според проучванията смехът подобрява изключително краткосрочната памет, но не е свързано с движението на лицевите мускули, а с хормоните. При смях нивото на кортизол се покачва. Той намалява стреса, който силно влошава краткосрочната памет.

Внимавайте и как седите. Като сте удобно облегнати, но изправени, ще си спомните повече неща, които четете или пишете. Това е ясно защо се случва – тази поза стимулира кръвообръщението.

По-сложно е да се научите да медитирате

Тази източна практика значително повишава кръвообръщението в мозъка и умножава механизмите за складиране на памет. Опити на учени от Харвардското медицинско училище доказват, че хората, които редовно медитират, имат повече контрол върху т.нар. алфа ритъм. Това е мозъчна вълна, за която се смята, че филтрира всекидневните разсейвания и дава възможност по-добре да се обработват по-важните неща. Според експерименти с редовна медитация ще подобрите паметта си само след 8 седмици.

Простичко е да пробвате една друга препоръка – да блуждаете известно време. Т.е. да спрете да работите и да мислите, за да си починете. Оставете умът ви да се рее, към каквото си иска. Това води до консолидация на паметта. Подпомага и творческото мислене. Формират се нелинейни връзки в мозъка, което развива способността му да раздели проблема на части и да подходи към тях от нов ъгъл.

Експериментално е установено, че най-добре ще ви се получи, ако докато умът ви се рее, вървите. Може да крачите в офиса, но все пак по-добре на открито.

Изследователският екип на д-р Мерилин Опецо от университета в Санта Клара, Калифорния, е провел серия опити, в които подложил доброволци на различни тестове за креагивност. При едни те участвали в асоциативни игри, докато се разхождат. При други правели същото, но в седнало положение.

Най-добри резултати постигнали хората, на които било позволено да се разхождат, независимо дали навън или в закрити помещения. Ползите от разходките оставали и след като служителите сядали в офиса – те показвали по-висока креагивност от онези, които през цялото време си седели зад бюрата.

Учените признават, че нямат обяснение защо ходенето, т.е. нискоинтензивна физическа активност даже и на закрито, се отразява положително на творческото мислене. Но това въздействие върху човешкия мозък е сигурно, използвайте го.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар