Продължителността на съня определя дали сте изложени на риск от инсулт

Много по-вероятно е да го получите, ако дремвате следобед

Дългият сън през нощта, заедно със следобедната дрямка, може да увеличи риска от инсулт, сочат нови изследвания.

Изследователи от Китай проведоха интересно проучване, включващо 31 750 възрастни със средна възраст 61 години. Респондентите бяха инструктирани да разкрият своите навици на сън.

По време на шестгодишно здравно проучване експертите открили 1438 инсулти, от които 110 са възникнали точно сред анкетираните.

След преглед на статистическите данни въз основа на анкетата възрастните, които казват, че спят 9 или повече часа на нощ, са с 23 процента по-склонни да получат инсулт, в сравнение с тези, които спят по-малко от 8 часа.

Освен това, участниците в проучването, които се наслаждават на повече от 90 минути следобеден сън всеки ден, са установени с 25 процента повишен риск от инсулт по-късно в живота, в сравнение с хората, които спят по-малко от половин час на ден.

Разбира се, това не означава, че дългите периоди на сън причиняват инсулт. Ако някой редовно спи до 9 часа през нощта и все още се нуждае от сън през деня, това може да е знак за нещо друго, което се случва в тялото. Всички понякога се уморяваме, но ако ежедневно изпитвате високи нива на умора, е време да се консултирате с вашия лекар.

Авторът на проучване от Китайския университет за наука и технологии се опита да обясни как дългия сън влияе на тялото.

„Необходими са повече изследвания, за да се обясни колко дългият сън е свързан с инсулт, но предишни проучвания показват, че дългият сън влияе на нивата на холестерола и увеличава обема на стомаха, а те са известни като рискови фактори за инсулт.“ казва ученият Ксихомин Джан.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар